Facebook dezamageste din prima zi pe Bursa. Ce va urma?

Sambata, 19 Mai 2012, ora 14:36
1874 citiri
Facebook dezamageste din prima zi pe Bursa. Ce va urma?

Celebra oferta publica initiala a Facebook pe bursa din New York nu a mers conform planurilor facute de actionari. Cu toate ca la inceputul zilei pretul actiunilor a crescut cu 11% peste pregul de 38 de dolari, ajungand la aproximativ 45 de dolari/actiune, acesta a alunecat rapid, spre sfarsitul zilei, inchizand la 38,23 de dolari.

Oferta publica initiala a fost considerata cea mai mare din istoria SUA, dupa Visa si General Motors, evaluand Facebook la 104 miliarde de dolari.

Debutul surprinzator de slab nu va afecta insa perspectivele de business ale Facebook, cu toate ca analistii credeau ca actiunile vor creste cu 10 pana la 50%.

Evolutia neasteptata a zilei de vineri a insemnat un esec clar pentru Morgan Stanley, ca administrator principal al listarii si despre care unele surse afirma ca a fost nevoita sa cumpere actiuni de pe piata deschisa pentru a sustine cotatia de 38 de dolari.

Multi participanti de pe piata se asteapta ca presiunile asupra actiunilor Facebook sa se mentina si saptamana viitoare.

De asemenea, companiile de social-media si de internet care sperau sa beneficieze de pe urma unui efect de halou al Facebook au avut de pierdut, producatorul de jocuri Zynga pierzand aproape 15%. Analistii au declarat ca de fapt autorii subscrierii au fixat pretul prea sus si n-au reusit sa-si ia prea mare avant in prima zi.

Scepticii au afirmat ca o evaluare de peste 100 de miliarde de euro, aproape de cea a Amazon, depasind Hewlett-Packard si Dell, a fost mult prea mare pentru o companie care a inregistrat 1 miliard de dolari profit si 3,7 miliarde de dolari venituri in 2011.

Preocuparile cu privire la potentialul Facebook au fost evidentiate de catre anuntul facut de General Motors in aceasta saptamana, care a precizat ca nu va mai cumpara publicitate platita pe Facebook.

"Ziua deschiderii Facebook nu este una de bun augur pentru performantele stocului de actiuni in zilele urmatoare", potrivit lui Channing Smith, manager de portofoliu la Capital Advisors.

Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg atentionase insa de vineri, chiar inainte de a da semnalul de incepere a tranzactionarii, ca intrarea pe bursa "reprezinta o piatra de hotar in istoria companiei, dar misiunea Facebook nu este de a fi o companie publica, ci de a face astfel ca lumea sa fie mai deschisa si mai conectata".

Zuckerberg s-a imbratisat si a batut palma cu Sheryl Sandberg, directorul operational executiv al Facebook, considerata drept principalul factor de stabilitate si disciplina intr-o companie infiintata cu 8 ani in urma in caminele Universitatii Harvard.

Zuckerberg detine actiuni Facebook in valoare de peste 20 miliarde dolari, la cotatia de la finalul sedintei de vineri, si a obtinut peste un miliard de dolari prin vanzarea unui mic pachet din participatia sa in cadrul ofertei publice initiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#actiuni Facebook bursa, #evolutie actiuni Facebook, #pret actiuni facebook, #oferta publica initiala Facebook , #Rezultate financiare