Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deutsche Bank, Credit Suisse si Citigroup, pe lista gigantilor bancari "angajati" de Facebook

Deutsche Bank, Credit Suisse si Citigroup, pe lista gigantilor bancari "angajati" de Facebook


Facebook a angajat Deutsche Bank, Credit Suisse Group si Citigroup Inc pentru a se ocupa de oferta publica de actiuni, prin care compania doreste sa vanda un pachet in valoare de 5 miliarde de dolari.

Potrivit unor surse apropiate companiei, vor fi in total noua banci care se vor ocupa de oferta publica initiala a celei mai mari companii social media, scrie Bloomberg.

Bancile acorda companiei o linie de credit suplimentara de aproximativ 2,5 miliarde de dolari, potrivit sursei, care nu a dorit sa isi dezvaluie identitatea, intrucat decizia companiei nu a fost facut publica oficial.

Cele trei banci se vor alatura consortiului format din Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America Corp, Barclays Plc si Allen & Co, menite sa realizeze cea mai mare oferta publica initiala de actiuni din domeniul tehnologiei, lasand in urma listarea gigantului motor de cautare Google, care a avut loc in 2004.

Linia de credit oferita va ajuta Facebook sa plateasca taxele ulterioare listarii pachetului de actiuni. Purtatorii de cuvant ai celor trei banci angajate de Facebook au refuzat sa comenteze informatiile.

Potrivit analistilor din piata, oferta de cinci miliarde de dolari ar putea fi suprasubscrisa de cateva ori, iar Facebook ar putea vinde si mai multe actiuni in urmatoarele luni, in functie de cererea din piete.

Listarea de la Bucuresti va avea loc simultan cu cea din Statele Unite, a precizat, la sfarsitul anului trecut, Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori de la Bucuresti (BVB). Prin urmare, listarea Facebook ar urma sa aiba loc in luna aprilie, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa se dezvolte. Am avut nenumarate promisiuni de listare a unor companii pe piata bursiera, dar au ramas fara ecou. Nu putem ramane captivi si sa fim dependenti de promisiunea de privatizare", declara fostul presedinte BVB, Stere Farmache, la sfarsitul anului trecut.

Potrivit acestuia, o persoana care doreste sa cumpere pachete de actiuni la Facebook, listate pe BVB, are nevoie de minim 100 de dolari.

"Trebuie sa mearga la una din societatile de investitii financiare care sunt membre ale BVR. Brokerul respectiv ii va oferi servicii pe aceeasi platforma de tranzactioonare. Suma minima depinde de blocul de tranzactie.

Titlurile americane se tranzactioneaza intre 100 si 150 de dolari. Actiunile pot fi investite, pastrate in portofoliu sau tranzactionate", a mai explicat Stere Farmache.

Cu 845 milioane de utilizatori activi si plasata printre liderii publicitatii online, Facebook este una dintre cele mai asteptate oferte publice initiale din industria internetului in ultimii ani.

Mark Zuckerberg, care a creat platforma de socializare in camera sa de camin de la Universitatea Harvard, detine o participatie de 28,2% in cadrul companiei, care, in urma listarii, va valora peste 28 de miliarde de dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2030 ori