Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cotatia actiunilor Facebook scade sub 38 de dolari

Cotatia actiunilor Facebook scade sub 38 de dolari


Cotatia Facebook a coborat luni, in perioada de tranzactionare care precede deschiderea bursei din SUA, sub pretul de 38 de dolari la care au fost listate vineri titlurile companiei pe piata americana Nasdaq, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

In pofida entuziasmului care a inconjurat procesul de listare a celei mai mari retele de socializare din lume, actiunile Facebook au avut probleme in a se mentine peste pragul de 38 de dolari pe parcursul sedintei de vineri.

Scaderea sub pretul de listare atat de repede este considerata jenanta pentru Facebook, dupa ce compania a atras vineri 16 miliarde de dolari prin oferta publica initiala, cu o capitalizare a companiei la debut de 104 miliarde dolari.

Evolutia Facebook pe Nasdaq in prima zi de tranzactionare

Actiunile Facebook se tranzactionau luni, inainte de deschiderea bursei, la 36,76 dolari, in scadere cu 3,8% fata de inchiderea de vineri - 38,23 dolari.

Actiunile cotate pe bursa din Statele Unite pot fi tranzactionate si in afara programului obisnuit al bursei, cu o ora si jumatate inainte de deschidere, dar si dupa inchiderea sedintei.

Titurile Facebook au intrat vineri dimineata la tranzactionare cu intarziere si au deschis cu 11% peste pretul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala. Dupa ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzactionart sub simbolul FB au scazut rapid pana la finalul sedintei si au inchis la 38,23 dolari.

Analistii anticipau ca actiunile companiei vor inchide vineri pe Nasdaq cu cresteri de 10-50%.

Surse din piata sustin ca banca de investitii Morgan Stanley, principalul intermediar al ofertei publice initiale, a fost nevoita sa cumpere actiuni vineri pentru a apara nivelul de 38 de dolari la care s-a listat Facebook.

Unii analisti au estimat ca presiunea asupra cotatiei Facebook se va mentine si pe parcursul actualei saptamani.

Listarea Facebook a fost insotita de incidente neplacute pentru piata Nasdaq. Deschiderea a fost intarziata, deoarece operatorul bursier nu a facut fata volumului urias de ordine, iar pe parcursul sedintei confirmarea ordinelor a fost efectuata cu intarzieri mari. Comisia de Valori Mobiliare din SUA a anuntat ca analizeaza situatia.

Motive care ar explica debutul modest la bursa al Facebook

Analistii cred ca debutul modest al Facebook a fost cauzat in principal de pretul ridicat ales de companie in oferta publica initiala, dar si de volumul mare de actiuni scos pe piata, care a saturat probabil cererea din partea unor investitori.

Unii comentatori acuza de mult timp ca valoarea de piata vehiculata pentru Facebook, de peste 100 miliarde dolari, care a devenit realitate odata cu listarea de vineri, este mult prea ridicata pentru o companie cu venituri de 3,7 miliarde dolari si profit de un miliard dolari anul trecut. Capitalizarea Facebook este mai ridicata decat valoarea cumulata a gigantilor HP si Dell.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1561 ori