Yahoo! vs Facebook. Razboiul brevetelor incepe

Marti, 13 Martie 2012, ora 12:30
1599 citiri
Yahoo! vs Facebook. Razboiul brevetelor incepe

Yahoo! a dat in judecata Facebook din cauza unor patente pe care acestia au refuzat sa le plateasca.

"Yahoo! a investit resurse majore in cercetare si dezvoltare de-alungul anului, ceea ce a rezultat in numeroase inventii patentate pentru care multe companii au achizitionat licente de utilizare.

Aceste tehnologii sunt fundatia afacerii noastre care strange peste 700 milioane de vizitatori unici lunar si reprezinta spiritul inovativ prin care a fost contruita compania. Din pacate, problema cu Facebook ramane nerezolvata si ne vedem obligati sa recurgem la un proces. Suntem convinsi ca vom primi castig de cauza", a anuntat Yahoo!, conform Business Insider.

Plangerea a fost facuta la un tribunal din San Jose, California, si acuza Facebook de incalcarea a 10 brevete.

"Facebook a fost lansat abia in 2004, la 10 ani dupa fondarea Yahoo. Facebook s-a dezvoltat intr-unul din cele mai accesate site-uri de pe Internet. Crestere s-a bazat insa pe utilizarea a multe patente detinute de Yahoo!", scrie in plangere.

Yahoo! a cerut un procent din castigurile Facebook pentru a le permite sa foloseasca patentele sale. Intre timp insa, reputatia companiei se clatina pe masura ce incearca sa rapuna gigantul Facebook, cand acesta se afla la doar cateva luni de listarea sa pe bursa.

"Suntem dezamagiti ca efortul Yahoo de a lua legatura cu noi se rezuma la cateva telefoane... Ne vom apara impotriva acestor actiuni naucitoare din partea lor", au declarat cei de la Facebook pentru CNBC.

Yahoo!: Succesul Facebook se bazeaza pe patentele noastre

Yahoo! considera ca fara reusitele sale, site-uri precum Facebook nu s-ar bucura de revenirea vizitatorilor sau de veniturile substantiale din publicitate. De altfel, ei considera ca au observat ca utilizatorii de Internet sunt atrasi de servicii gratuite, dar ca in acelasi timp operatorii de site-uri au nevoie sa genereze profit pentru a putea sa ofere servicii gratuite. Astfel, brevetele de publicitate ale Yahoo! genereaza metode noi de propagare a reclamelor directionate spre utilizatorii individuali.

"Inainte sa adopte tehnologia patentata a Yahoo pentru retele sociale in 2008, Facebook era considerat unul dintre cele mai proaste site-uri pentru cei care vroiau sa faca reclama. Utilizarea modelului Yahoo! de retele sociale a crescut in mod dramatic suma primita de Facebook pentru click-urile date pe reclame," sustin cei de la Yahoo!.

In afara de aceste detalii, Yahoo! considera ca popularitatea buletinului de stiri de pe Facebook sunt o incalcare directa a brevetelor pentru personalizare detinute de Yahoo!. De altfel, o alta incalcare directa o reprezinta setarile de confidentialitate.

La sfarsitul lunii februarie stirea despre un posibil proces intre Yahoo! si Facebook a ajuns in presa, dupa ce Yahoo! a contactat jurnalistii de la New York Times. La vremea respectiva, Facebook declara ca ei au aflat de aceasta problema in acelasi timp cu apartia informatiei in cunoscutul ziar.

"Yahoo! ne-a contactat in acelasi timp in care au apelat la New York Times asa ca nu am avut timp sa evaluam clar situatia", declarau oficialii Facebook.

In mod normal, in astfel de cazuri, compania care este data in judecata isi verifica propriul portofoliu, sa gaseasca propriile brevete asemanatoare pentru a putea negocia mai bine cu avocatii companiei care aduce acuzele.

Conform datei de baza americane, Facebook detine insa doar 20 de brevete, in timp ce Yahoo! are peste 1.000 doar pe teritoriul SUA. Facebook are insa un aliat puternic, actionar al companiei - Microsoft. Acestia au peste 20.000 de brevete si ar putea sa dea o mana de ajutor companiei ce urmeaza sa se listeze la bursa in urmatoarele luni.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Yahoo Facebook, #proces Yahoo Facebook, #patente Yahoo , #Management