Listare Facebook: Cat cantareste votul lui Zuckerberg?

Marti, 08 Mai 2012, ora 09:38
1793 citiri
Listare Facebook: Cat cantareste votul lui Zuckerberg?

Facebook, companie care urmeaza sa se lanseze la bursa peste cateva saptamani si ale carui actiuni urmeaza sa fie aduse si in Romania, nu se lasa pe mainile investitorilor, iar Zuckerberg urmeaza sa aiba in continuare cea mai mare putere de decizie, folosindu-se de o formula speciala de impartire a actiunilor.

Detinerea unei majoritati a actiunilor companiei de catre CEO, precum se intampla la Facebook, este un model "normal" pentru companiile din Silicon Valley, Zynga Inc si Groupon Inc avand aceeasi structura. Cu ajutorul acesteia, Zuckerberg are dreptul la 10 voturi pentru fiecare vot al unui actionar normal, scrie Bloomberg.

Cel putin 10 din companiile de IT listate la bursa in 2011 au inclus si actiuni care garanteaza fondatorilor o influenta mai mare la intrunirile actionarilor, avand mai multe voturi/actiune. Doar cinci astfel de IPO-uri au fost lansate in 2010, si patru in 2009.

Acestui gen de listari a inceput sa fie popular inca din 2004, cand Google Inc a creat o structura cu doua clase de actiuni pentru listarea sa initiala, oferind co-fondatorilor si directorilor doua treimi din puterea de vot. In timp ce Google a trebui sa treaca peste opinia bancherilor, care ii sfatuiau impotriva acestei formule, Facebook nu va avea astfel de probleme.

Fondatorii de noi startup-uri, precum Dropbox Inc, Square Inc si altele, ar putea urma aceeasi reteta.

"Aceasta e 'moda' acum. Inainte de 1987, bursa de la New York nici nu permitea listarea companiilor cu structura cu doua clase de actiuni. In urma cu cinci ani, oamenii nu intrebau de ele. Acum toata lumea despre asta vorbeste", a declarat Bruce Alan Mann, partener al Morrison Foerster din San Francisco.

Companiile din industria IT favorizeaza aceasta structura pentru ca le permite sa stabileasca planul de actiune al companiei, chiar in timp ce strang bani sa puna in aplicare aceste planuri.

Reteta veche, aplicata la companii noi

Structura cu doua clase de actiuni nu este noua. Companiile traditionale de media si alte afaceri folosesc aceasta abordare de decenii, de cele mai multe ori pentru a pastra influenta unei familii asupra deciziilor importante. News Corp., Viacom Inc, New York Times, sunt cateva din companiile care ofera o putere disproportionata de vot membrilor fondatori. Companiile media sustin, de multe ori, ca incearca sa isi protejeze astfel independenta editoriala.

In cazul News Corp., spre exemplu, Rupert Murdoch, CEO-ul companiei, controleaza aproximativ 40% din puterea de vot, lucru care i-a permis in mai multe randuri sa refuze opinia generala a celorlalti actionari.

"Aceste actiuni sunt bune pentru Mark Zuckerberg sau pentru fondatorii Google, dar sunt utile pe termen lung? Daca vor sa stranga banii publicului si sa joace in liga mare, atunci de ce sa fie o diferenta pentru companiile de IT?" se intreaba Anne Sheehan, director al unei companii care administreaza fondurile de pensii ale profesorilor din California

Actiuni pentru fondatori, doar daca valoarea companiei va creste in anii urmatori

Nu toate companiile ar putea sa reuseasca sa aiba doua tipuri de actiuni, considera insa Dixon Doll, cofondatorul companiei DMC Inc, care administreaza capitaluri de risc. "Asta se intampla doar cand e vorba de companii extraordinar de populare, care stiu ca peste cativa ani vor valora miliarde de dolari", mentioneaza acesta.

Doar 38 de companii din S&P 500, indice format din cele mai valoroase companii americane, ofera actiuni speciale fondatorilor. De la listarea Google in 2004, aproximativ 27 de companii de IT si Internet s-au listat la bursa in aceasta formula.

Zuckerberg a adoptat structura cu doua clase de actiun inca din 2009. Facebook intentioneaza sa stranga pana la 11,8 miliarde de dolari cu acest IPO, cea mai mare Oferta Publica Initiala din istorie pentru o companie de Internet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#listare facebook, #actiuni Facebook Romania, #actionarat Facebook , #Management