Facebook, printre cele mai valoroase companii din lume, alaturi de giganti petrolieri si grupuri financiare

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 12:55
2048 citiri
Facebook, printre cele mai valoroase companii din lume, alaturi de giganti petrolieri si grupuri financiare

Facebook a intrat in randul celor mai mari corporatii din punctul de vedere al capitalizarii, dupa ce valoarea sa de piata a depasit pragul de 200 de miliarde de dolari, sustinuta de investitorii increzatori in veniturile aduse de publicitatea mobila.

Altfel, compania de social media a ajuns pe pozitia a 22-a in randul marilor corporatii, cu o capitalizare de 201,6 miliarde de dolari, clasandu-se dupa Verizon Communications si inaintea Toyota Motor Corp, dupa ce actiunile au urcat in ultima sedinta de tranzactionare a bursei din New York cu 0,8%, la 77,89 dolari, conform Bloomberg.

De la 23 iulie, actiunile Facebook s-au apreciat cu 9,3%, in timp ce Standard & Poor's 500 Index a crescut cu numai 0,7%, dupa ce compania a anuntat o crestere cu 62% a vanzarilor din al doilea trimestru la 2,91 miliarde de dolari. Publicitatea mobila a acoperit 62% din vanzarile sale, fata de 59% in intervalul anterior.

Situatia este diferita fata de cea din mai 2012, cand Facebook a lansat oferta publica prin care s-a cotat la bursa, lipsa veniturilor obtinute din sectorul mobil aducand atunci o depreciere a actiunilor companiei.

Cat de bogat este Zuckerberg

Evolutia de la bursa a Facebook a majorat averea lui Zuckerberg la 34,5 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index si ocupa a 13-a pozitie in acest clasament. Cofondatorul Facebook are actiuni care ii asigura 61,6% din drepturile de vot in conducerea companiei.

In ultimele 12 luni, actiunile Facebook au crescut cu 81%, o evolutie mult mai buna decat a indicelui S&P 500, care a urcat cu 21%. Capitalizarea companiei de social media a depasit-o pe cea a gigantilor IT International Business Machines Corp si Oracle Corp. In acelasi timp, investitorii apreciaza ca rezultatele bune vor continua, iar 43 dintre 53 de analisti recomanda cumpararea acestor actiuni.

Recentele performante Facebook au fost sustinute de brandurile dispuse sa plateasca mai mult pentru o promovare mai eficienta, a declarat, in iulie, directorul financiar al companiei, David Wehner. Pretul mediu platit de acestea a crescut de peste doua ori in ultimul an, chiar daca numarul de afisari a scazut cu 25% in acelasi interval.

Facebook avea o pondere de 5,8% din totalul veniturilor digitale mondiale, in 2013 in crestere de la 4,1% in 2012, conform datelor furnizate de EMarketer. Cheltuielile cu publicitatea digitala au crescut cu 14,8% in 2013, la 120 de miliarde de dolari si sunt estimate sa ajunga la 140 de miliarde de dolari in acest an.

Pentru a valorifica aceste tendinte din piata, Facebook si-a construit un arsenal de servicii de publicitate. Compania cumparat LiveRail, un startup care poate sustine promotiile video in retea.

Ce probleme au aparut

Luna trecuta, Facebook a introdus un instrument care permite agentiilor de publicitate sa afle cand o promovare a fost vizualizata prima oara si cand a fost facuta o achizitie, prin urmarirea activitatii utilizatorilor pe terminalele conectate la retea. Insa astfel de servicii au atras critici din partea avocatilor, ceea ce reprezinta un obstacol destul de puternic in dezvoltarea companiei.

Si pentru ca numarul de noi membri din SUA are o tendinta de incetinire, Facebook vrea sa castige noi utilizatori in afara Americii de Nord, mai ales de pe pietele emergente dependente de telefoanele mobile. Numarul de utilizatori din America de Nord a crescut cu 7%, la 152 de milioane, in iunie fata de aceeasi luna din anul precedent, in timp ce in Asia, ritmul de crestere a fost de 26%, ajungand la 228 milioane, conform unui raport transmis de companiei autoritatilor americane de pe piata de capital. Mai mult, Facebook a anuntat ca are 100 de milioane de utilizatori activi lunar in Africa, iar peste 80% dintre acestia folosesc telefoanele mobile.

Zuckerberg investit, de asemenea, miliarde de dolari in preluari pentru a diversifica activitatea companiei. In februarie, Facebook a anuntat ca va plati aproximativ 19 miliarde dolari pentru WhatsApp. In iulie, compania a finalizat preluarea Oculus VR pentru aproximativ doua miliarde de dolari. Oculus dezvolta un set de casti pentru realitate virtuala despre care Zuckerberg a spus ca va fi cel mai important dispozitiv de comunicare, dupa telefoanele mobile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Indiferent că sunt de interior sau de exterior, cu geam sau fără, ușile de interior reprezintă un element definitoriu pentru siguranța și confortul casei tale. Când vine vorba despre...
#capitalizare Facebook, #avere Zuckerberg , #Investitii