Cum va funcționa „noul Facebook” și cât de nocivă a fost politica eliminată de Meta: „Orice postare care nu corespundea narativelor oficiale era o cenzură incompatibilă cu democrația”

Vineri, 10 Ianuarie 2025, ora 21:30
1116 citiri
Cum va funcționa „noul Facebook” și cât de nocivă a fost politica eliminată de Meta: „Orice postare care nu corespundea narativelor oficiale era o cenzură incompatibilă cu democrația”
Facebook. Radu Enache, Oreste Teodorescu, Radu Leca / FOTO: Unsplash.com, Strategikon (YT), Oreste (YT), TVR (YT)

Nici nu a revenit Donald Trump la Casa Albă, oficial, iar marile companii Big Tech au început să-și reevalueze politicile. Mark Zuckerberg, șeful de la Meta, gigantul care deține Facebook și Instagram, a promis utilizatorilor că va implementa o strategie care va încuraja mai mult libertatea de expresie, pe modelul „X" - rețeaua lui Elon Musk, fostul Twitter. Inițiativa comunicată de către Zuckerberg a fost comentată pentru Ziare.com de către Radu Enache, specialist în comunicare politică, Oreste Teodorescu, jurnalist și Radu Leca, psiholog.

În opinia lui Radu Enache, rețelele sociale își regândesc strategiile, tocmai pentru a-și consolida forța pe care au dobândit-o, în detrimentul presei tradiționale.

„Internetul și tot ceea ce s-a dezvoltat în spațiul virtual au devenit o concurență uriașă pentru canalele clasice de presă. În campania de anul trecut, pentru președinția Statelor Unite, CNN și marile trusturi de presă au susținut la unison pe candidatul democrat, Biden și ulterior, pe Harris, în timp ce Fox News și Tucker Carlson, ca jurnalist-fanion, l-au susținut pe Donald Trump. Victoria lui Donald Trump a însemnat o înfrângere majoră pentru canalele clasice de presă, care ajunseseră să fie și vor fi în continuare sensibile la condiționări financiare sau administrative din partea puterii politice (...) Vorbim despre o fractură în comunicarea publică, ce ne arată că cetățenii sunt mai dispuși să urmărească surse de știri alternative, nefiltrate”, a declarat Enache.

Radu Enache, specialist în comunicare politică: „Moda fact-checkerilor, foarte periculoasă”

Așa-zișii fact-checkeri profesioniști, inspectorii de știri false, acuzați de-a lungul timpului că sunt mai degrabă un instrument politic, au fost scoși din joc.

„Meta încă este rețeaua cu cei mai mulți utilizatori, încă are o putere foarte mare. Dacă ne aducem aminte, în timpul pandemiei, Mark Zuckerberg a fost audiat în Congres asupra unor aspecte a politicii pe care a promovat-o Facebook la acea vreme. A fost un fel de cartonaș galben pe care l-a primit. Astfel, a apărut moda fact-checkerilor, o modă foarte periculoasă. Nu știm nici cine sunt, nici cine îi plătește și de ce. E o zonă foarte puțin controlabilă. Nu pot fi controlați. E foarte greu de crezut, dacă nu imposibil, să-ți imaginezi că un om se apucă brusc, să facă pe gratis o muncă foarte minuțioasă. Fact-checkerii s-au manifestat până la mărturisirea patronului Meta ca o cenzură. În unele situații au avut dreptate, în altele au exagerat sau au deformat realitatea. Nu există un mecanism de verificare în care cetățeanul liber să aibă încredere”, a transmis Enache.

Potrivit analistului, adaptarea Facebook-ului la nevoile populației este obligatorie. În caz contrar, Meta va merge pe „tobogan", din punct de vedere financiar.

„Din acest punct de vedere, mărturisirea lui Zuckerberg și măsurile pe care le-a spus - care nu vor fi totale, pentru că nu poți posta chiar orice pe internet fără să te tragă cineva de mânecă - înseamnă că există o primejdie pentru Meta, dar nu că ar urma niște retorsiuni din partea noii puteri politice, care se va instala în curând la Casa Albă, ci mai degrabă, zic eu, spaima este de tip financiar. Facebook este o rețea ‘bătrână’. Chiar eu constat că majoritatea celor care utilizează constant Facebook au peste 30-40 de ani. Tineretul se îndreaptă către alte rețele. În primul rând, TikTok, dar și Instagram, Telegram, mai puțin frivole decât TikTok, dar nesupuse aceluiași fact-checking, cum a fost până acum Facebook. Deci Zuckerberg se teme în primul rând că-și va pierde audiența și că va pierde bani”, a concluzionat specialistul în comunicare.

Oreste Teodorescu: „Verificatorii umani și algoritmii care puteau bloca orice postare care nu corespundea narativelor oficiale era o formă de cenzură incompatibilă cu democrația”

Jurnalistul Oreste Teodorescu privește cu deschidere decizia lui Mark Zuckerberg. Însă, avertizează că situațiile extreme nu trebuie trecute cu vederea.

„Ne aflăm deja în paradigma universului virtual, unde comunicarea are valențe globale, în plin război informațional, unde vedem bine cum entități statale și non-statale se folosesc de platforme precum Facebook - Cambridge Analytica sau Tik Tok - cazul Călin Georgescu, pentru a penetra opțiunile electorale și a manipula intențiile de vot. În acest context complicat, cred ca avem două mari predicate: libertatea de exprimare și înșelăciunea în comunicare. Decizia lui Zuckerberg, din perspectiva primului predicat, mi se pare foarte bună. E clar că verificatorii umani și algoritmii care puteau bloca orice postare care nu corespundea narativelor oficiale era o formă de cenzură incompatibilă cu democrația.

Însă în contextul înșelăciunii, manipulării și propagandei din online, este nevoie, desigur, de responsabilitate și controlul legii. Existența conturilor false, trollii, boții, multiplicarea unui mesaj cu ajutorul A.I., neasumarea sub proprie răspundere a unor mesaje care incită la violență, ură, rasism, trebuie cumva cenzurate și aici mi se pare că decizia lui Zuckerberg nu prea vine cu soluții concrete… Se deschide o nouă Cutie a Pandorei cu efecte periculoase… Și paradoxale!”, a comentat Oreste.

Psihologul Radu Leca: „Zuckerberg alege calea mai blândă de supraviețuire alături de administrația Trump”

Politicile Facebook, din ultimii ani, sunt considerate de către Radu Leca foarte restrictive, dogmatice, răsturnate brusc datorită revenirii în forță a lui Donald Trump la Casa Albă, prin votul popular.

„Aflat într-un con de umbră, după ce președintele ales al Americii l-a urecheat în mai multe rânduri public, Zuckerberg își revizuiește strategia de implementare la nivel mondial a armelor de control în masă. Facebook își schimbă, aparent natural, direcția dogmatică si socială. Libera exprimare devine cartea de vizită a utilizatorilor Meta.

Societatea primește, practic, un loc vechi, dar dorit, de exprimare virulentă, care să fie principala supapă de extragere a furiei. Atât timp cât furia oamenilor este controlată prin libera exprimare, nu vor mai exista demonstrații și nici momente revoltătoare de punere în practică a actelor de violență. Zuckerberg alege calea mai blândă de supraviețuire alături de administrația Trump. O alegere strategică ce o să fie în timp sancționată emoțional de Trump”, a declarat psihologul Leca.

...citeste mai departe despre "Cum va funcționa „noul Facebook” și cât de nocivă a fost politica eliminată de Meta: „Orice postare care nu corespundea narativelor oficiale era o cenzură incompatibilă cu democrația”" pe Ziare.com

Meta atacă TikTok: vedetele platformei sunt „momite” cu 5.000 de dolari
Meta atacă TikTok: vedetele platformei sunt „momite” cu 5.000 de dolari
Mark Zuckerberg încearcă să recupereze terenul pierdut în fața TikTok, atrăgând influenceri de pe platforma rivală pe Facebook și Instagram. După episodul în care TikTok a fost blocată...
Google, Meta și TikTok promit măsuri mai stricte împotriva discursului instigator la ură! Angajamentele noilor reguli DSA
Google, Meta și TikTok promit măsuri mai stricte împotriva discursului instigator la ură! Angajamentele noilor reguli DSA
Meta, Google, TikTok și X, alături de alți giganți tehnologici, au semnat un set revizuit de angajamente voluntare pentru combaterea discursului instigator la ură online. Sub denumirea „Code...
#Facebook, #meta, #Mark Zuckerberg, #Donald Trump, #Radu Enache, #Oreste Teodorescu, #radu leca, #cenzura , #Stiri Internet

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. Microsoft forțează actualizarea automată la Windows 11 24H2: Ce trebuie să știi
  2. Tehnologii futuriste care deja există: 7 invenții care par desprinse din filme SF
  3. Instituțiile din România avertizează! O nouă înșelătorie circulă pe WhatsApp-ul utilizatorilor. Cum să vă feriți
  4. Samsung Galaxy S25 vine cu funcții AI care promit să schimbe jocul. Cum le vor face viața mai ușoară utilizatorilor
  5. Revoluția AI, văzută de un politician cu sânge de antreprenor digital. "Ne îndreptăm spre o democratizarea a AI-ului. Vom avea fiecare 200 de oameni virtuali”
  6. Funcții necunoscute ale Google care le fac utilizatorilor viața mai ușoară
  7. Duolingo explodează: cum un chatbot AI schimbă regulile învățării limbilor străine
  8. PermissionsAI, funcția inteligentă care promite să reducă frustrarea utilizatorilor de Google Chrome
  9. Primul meteorit înregistrat cu sunet și imagine a lovit Pământul în Canada. Descoperire istorică surprinsă de o cameră Ring
  10. Realme 14 Pro și 14 Pro+: telefoanele accesibile cu funcții inovatoare și performante care își schimbă culoarea în funcție de temperatură