Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Facebook, anchetata in Germania: E ok sa faca bani din datele tale personale?

Facebook, anchetata in Germania: E ok sa faca bani din datele tale personale?
Autoritatile de la Berlin investigheaza compania americana Facebook sub suspiciunea de abuz de pozitie dominanta in piata.

Este prima ancheta de acest fel care vizeaza compania fondata de Mark Zuckerberg, iar reprezentantii Facebook sustin ca, din punctul lor de vedere, s-au supus intocmai legii, anunta BBC.

Ca si in alte cazuri cand giganti IT americani au intrat sub ghilotina legislatiei antimonopol din UE, marul discordiei il reprezinta datele utilizatorilor.

"Pentru serviciile de internet finantate din publicitate, asa cum este Facebook, datele utilizatorilor sunt de o importanta colosala.

Din acest motiv, este esential sa investigam sub aspectul abuzului de pozitie dominanta daca utilizatorii sunt suficient informati asupra proportiilor si tipului de date colectate", au aratat anchetatorii germani.

Raportul preliminar intocmit de acestia arata ca Facebook detine pozitia dominanta in segmentul social media si se bazeaza pe veniturile din publicitate generate in baza folosirii unei largi cantitati de date personale ale utilizatorilor.

Comisia de ancheta de la Berlin a precizat ca va analiza atat operatiunile Facebook de pe piata americana, cat si pe cele ale subsidiarelor din Irlanda si Germania.

Autoritatile germane mentin, in acest caz, o legatura stransa cu reprezentantii Comisiei Europene, Consiliile Concurentei din alte state membre UE si cu Oficiile de Protectie a Datelor si Consumatorilor din aceste tari.

In ianuarie, comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, a anuntat ca va analiza indeaproape daca colectarea unei vaste cantitati de date personale ale consumatorilor de catre companiile de internet reprezinta o incalcare a legislatiei in materie de concurenta.

M.J.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4932 ori