Marii producatori de petrol revin in Irak

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 22:47
1874 citiri
Marii producatori de petrol revin in Irak

Royal Dutch Shell si Lukoil se vor alatura BP si Exxon Mobil, printre alti mari producatori de petrol care au castigat prin licitatie, la sfarsitul saptamanii trecute, dreptul de exploatare a unor zacaminte petroliere uriase in Irak, reprezentand 28% din rezervele tarii.

Lukoil din Rusia si partenerul sau norvegian Statoil au obtinut dreptul de dezvoltare a importantului zacamant West Qurna 2, cu angajamentul de ajunge la livrari de 1,8 milioane de barili pe zi in sase ani.

Shell si partenerul Petronas din Malaezia s-au angajat sa ajunga la o productie similara la exploatarea Majnoon.

China National Petroleum, OAO Gazprom si Sonangol din Angola au obtinut la randul lor contracte de exploatare, la licitatiile care au avut loc timp de doua zile pentru atribuirea a zece exploatari.

Guvernul din Irak, stat aflat pe locul trei in lume in functie de rezervele de petrol, vrea sa majoreze productia de petrol la peste 12 milioane de barili pe zi, de la 2,4 milioane barili pe zi in prezent, a declarat ministrul Petrolului, Hussain al-Shahristani.

In urma atribuirii contractelor, Irakul ar urma sa obtina anual 200 de miliarde de dolari. Companiile castigatoare vor investi circa 100 de miliarde de dolari in dezvoltarea productiei.

In iunie, BP si China National au incheiat un acord pentru producerea a 2,85 milioane barili pe zi la exploatarea Rumaila.

Exxon si Shell au convenit, in noiembrie, termenii lansarii dezvoltarii exploatarii West Qurna 1, cu angajamentul de a livra 2,33 milioane barili pe zi.

Compania italiana Eni va extrage peste un milion de barili pe zi la zacamantul Zubair, iar Shell discuta inca despre exploatarea Kirkuk. Peste 35 de companii petroliere internationale au participat la licitatiile din Irak.

Una dintre cele mai active companii a fost Petronas, care a castigat patru licitatii si a pierdut una, pentru West Qurna 2. Grupul francez Total a castigat o participatie la exploatarea Halfaya, dar a pierdut doua licitatii, pentru Majnoon si West Qurna 2.

Majnoon are rezerve estimate de 12,6 miliarde barili, iar Halfaya 4,1 miliarde barili. West Qurna 1 are rezerve estimate la 8,7 miliarde barili, iar West Qurna 2 de 12,9 miliarde barili.

Statul irakian va detine o participatie de 25% la toate exploatarile atribuite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#producatori, #petrol, #irak , #stiri Exxon