Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Kazahstanul si un consortiu de companii occidentale ar putea semna acordul privind proiectul Kasagan

Kazahstanul si un consortiu de companii occidentale ar putea semna acordul privind proiectul Kasagan

Kazahstanul si un grup de companii petroliere occidentale implicate in exploatarea uriasului camp petrolifer Kasagan ar urma sa semneze vineri un acord cu privire la viitorul mult.-disputatului proiect, dupa luni de negocieri tensionate. Tensiunile au aparut in august 2007, cand guvernul kazah a acuzat actionarii ca au lasat costurile sa creasca la 136 miliarde dolari, de la 57 miliarde dolari, si ca au depasit temenul initial de incepere a productiei, stabilit pentru 2005.


Un purtator de cuvant al guvernului kazah a anuntat ca documentul oficial, ce va rezolva toate dezacordurile si va permite exploatarea in bune conditii a campului, va fi semnat la ora 09.00 GMT, la Astana.


Eni a anuntat ca directorul executiv, Paolo Scaroni, urmeaza sa participe la ceremonie.


Separat, o sursa din guvern a declarat ca statul kazah si consortiul vor semna patru documente ce detaliaza diferite parti ale acordului, precum amanarea momentului de incepere a productiei si majorarea participatiei Kazahstanului in cadrul proiectului.


"Documentele sunt realizate pentru a oficializa acordurile incheiate in vara", a declarat sursa pentru Reuters.


In iulie, cele doua parti au cazut de acord ca termenul limita pentru inceperea productiei comerciale a campului petrolifer Kasagan, de la Marea Caspica, cel mai mare zacamant de petrol descoperit in ultimii 30 ani, sa fie in 2012.


La proiect mai iau parte grupurile petroliere Royal Dutch Shell Plc,  Exxon Mobil Corp, Total, ConocoPhillips, KazMunaiGaz si firma japoneza Inpex Holdings Inc.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1246 ori