Deciziile politice restrang accesul la resurse, spun sefii marilor companii petroliere

Duminica, 09 Septembrie 2007, ora 17:54
1134 citiri

Companiile energetice controlate de diferite state ingreuneaza accesul la rezervele de petrol si ameninta securitatea energetica la nivel global, au declarat directorii unora dintre cele mai mari companii petroliere din lume, precum Total, Exxon sau Royal Dutch Shell, citati de Reuters.Preturile ridicate ale petrolului si perspectivele de crestere a profiturilor in industrie au determinat multe tari producatoare de titei sa le acorde companiilor petroliere de stat mai multa putere, pentru a spori veniturile fiscale si pentru a controla resursele, ceea ce marginalizeaza principalele grupuri internationale, a declarat directorul Exxon Mobil, Rex Tillerson.

Acest lucru va conduce la restrangerea ofertei de petrol, deoarece Exxon si alte mari companii vor inceta sa-si mai foloseasca tehnologia, cunostintele si capitalul in unele dintre tarile care practica astfel de politici, a adaugat Tillerson. "Daca nu putem imparti resursele, atunci nu mai este loc pentru noi, este foarte simplu", a mai spus acesta, la o intalnire cu lideri politici si oameni de afaceri care a avut loc in orasul canadian Calgary.

Seful Exxon a precizat ca este o problema la care companiile controlate de stat trebuie sa se gandeasca si ca trebuie sa ajute si guvernele sa analizeze situatia. Exxon a renuntat, in acest an, la operatiunile din Venezuela, deoarece a refuzat sa accepte conditiile impuse de catre presedintele Hugo Chavez si pe care compania le considera "nationaliste", prin care compania de stat PDVSA a obtinut detineri mai importante.

"Nu profitul imediat reprezinta valoarea cu adevarat importanta care se creeaza, ci intretinerea acelor resurse, care aduce castiguri uriase tarii gazda", a mai spus Tillerson. Acesta a precizat ca, in prezent, companiile petroliere detinute de diverse state controleaza 75% din rezervele descoperite la nivel mondial, iar grupurile internationale importante, precum Exxon, Royal Dutch Shell sau Total detin circa 10%.

Agentia Internationala a Energiei (IEA) a estimat ca industria petroliera va ajunge sa cheltuiasca 20.000 de miliarde de dolari pana in 2030 pentru a acoperi cererea estimata pentru acel moment. Presedintele grupului francez Total, Thierry Desmarest, a declarat ca multe state din regiuni precum Orientul Mijlociu, fosta Uniune Sovietica, Africa sau America de Sud restrictioneaza accesul la noile rezerve de petrol aflate pe teritoriul lor prin masuri politice.

Pe de alta parte, estimarile arata ca productia de titei in majoritatea tarilor cu resurse bogate din Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) va continua sa scada.

Cu toate acestea, Total a acceptat noile conditii impuse de autoritatile din Venezuela, ceea ce i-a permis companiei sa isi pastreze importante operatiuni in statul membru al OPEC. "Am facut aceasta alegere deoarece credem ca potentialul petrolier in Venezuela este foarte mare. Tara are nevoie de tehnologia performanta pe care compania noastra si alte companii o ofera", a adaugat Desmarest. Acesta a precizat ca, pe termen lung, convergenta intereselor ar trebui sa fie recunoscuta.

Potrivit directorilor marilor companii petroliere, celelalte doua probleme pe care grupurile le intampina pentru a acoperi cererea in crestere din statele dezvoltate si in curs de dezvoltare sunt imbunatatirea tehnologiei, pentru a putea utiliza resursele dificil de exploatat, si indeplinirea reglementarilor stricte de mediu.

"Inlocuirea fiecarui baril sau metru cub de gaz consumat in prezent costa mai mult, prin urmare industria noastra cheltuieste din ce in ce mai mult capital pe unitate produsa", a declarat directorul de la Royal Dutch Shell, Jeroen van der Veer, citat de Reuters.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)