Companiile din SUA si Marea Britanie vor partea leului din petrolul irakian

Luni, 08 Ianuarie 2007, ora 09:37
923 citiri

Companiile din Statele Unite ale Americii si din Marea Britanie se vor alege cu 'partea leului' din bogatia petroliera a Irak-ului, potrivit unei noi legi care va fi prezentata curand in Parlamentul de la Bagdad, informeaza agentia EFE.

Acest lucru a fost prezentat in publicatia 'The Independent of Sunday', care a vazut o 'ciorna' a acestei legi, la a carei elaborare a participat, direct, Guvernul Statelor Unite.

Legea acorda marilor grupuri petroliere, precum British Petroleum (BP), Shell si Exxon, contracte pe 30 de ani pentru extractia de petrol irakian si permite prima operatiune la scara mare in interesul occidentalilor, dupa ce aceasta industrie a fost nationalizata in 1972.

Membrii Executivului si analistii din sector afirma ca legea, care va permite companiilor din cele doua tari se castige in acest fel pana la 75 la suta din profit, in primii ani, este unica sansa a tarii arabe de a-si pune din nou pe picioare industria petroliera, dupa o serie de ani de sanctiuni si razboi.

Dar, explica publicatia britanica, lege prevede acorduri pentru impartirea productiei, ceva putin obisnuit in Orientul Mijlociu, unde industria petroliera a doi dintre marii producatori mondiali, Arabia Saudita si Iran, se afla sub controlul statului.

Cei care critica aceasta lege afirma ca, in acest fel, Irakul, a carui economie depinde in proportie de 70 la suta de petrol, sa renunte la o mare parte din suverania sa.

In acelasi timp, acestia reamintesc afirmatiile din 2003 ale primului ministru britanic, care a justificat in fata Parlamentului invazia din Irak si a calificat drept false acuzatiile potrivit carora Washington-ul si Londra vor doar o mare parte din petrolul acestei tari.

Blair a spus ca veniturile provenite din aceasta sursa ar trebui sa mearga intr-un fond gestionat de ONU, idee ce nu a mai fost reluata niciodata.

De asemenea, fostul secretar american Colin Powell a afirmat, la randul sau, ca 'petrolul poporului irakian apartine poporului irakian, este bogatia sa si se va folosi doar in interesul sau'.

Partizanii noii legi sustin ca acea clauza potrivit careia companiile occidentale vor putea lua pana la 75 la suta din profitul obtinut va dura pana cand isi vor recupera costurile initiale de forare.

Ulterior, vor primi numai 20 la suta din profituri, potrivit unor surse din sectorul petrolier irakian, desi, afirma 'The

Independent', si acest ultim procent este dublu fata de limita normala stabilita prin astfel de acorduri.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)