Importurile de motorină din România au fost, în termeni de volum, cea mai importantă sursă externă pentru Ucraina în anul 2023, potrivit serviciului vamal ucrainean, citat de presa locală.
Potrivit, e-nergia.ro, importurile ucrainene de motorină din România s-au ridicat, de-a lungul anului 2023, la 1,47 milioane de tone, adică aproape un sfert din totalul importurilor de motorină (24%) ale țării vecine aflate în război cu Rusia, importuri care s-au ridicat, în total, la 6,19 milioane de tone.
Cu acest volum, România a fost cea mai importantă sursă de motorină pentru Ucraina în 2023, volumele exportate din țara noastră către țara vecină crescând cu nu mai puțin de 81% față de cele din anul precedent.
Datele au fost oferite presei de specialitate din Ucraina de o organizație specializată în informații referitoare la piețele de țiței și produse petroliere, A-95 Consulting Group, care a folosit informațiile serviciului vamal ucrainean.
Ce țări se mai află în topul exporturilor către Ucraina
După România, în ordine, cele mai mari cantități de motorină au fost importate de Ucraina din Polonia (1,42 milioane de tone), statele baltice, Turcia și Grecia.
În mod normal, Polonia ar fi fost principala sursă de import – datele de la jumătatea anului trecut o plasau pe această poziție, dar, în ultimele luni ale lui 2023, doi factori au limitat importurile de carburanți venite pe această rută. În primul rând o cerință a Vămii ucrainene pentru importatori de a prezenta originea carburanților care intră în țară, autoritățile de Kiev acceptând de fapt doar importurile de carburanți de origine non-rusească. În al doilea rând, și cel mai important, protestele camionagiilor polonezi care au debutat la începutului lui noiembrie și nu s-au oprit și azi au afectat foarte mult traficul prin vămile din vestul Ucrainei, așa că transferurile de carburanți au scăzut la minimum.
În 2023, o treime din importurile de motorină ucraineană au venit exclusiv pe cale rutieră. Iar protestele din Polonia au afectat inclusiv aprovizionarea cu combustibil a ucrainenilor din țările baltice. Dacă în septembrie ponderea motorinei din această direcție era de 14%, începând cu luna noiembrie a scăzut la doar 8%.
Care este parcursul motorinei către Ucraina. România nu produce exclusiv intern
În noiembrie 2023, importurile de motorină din România au atins cea mai mare valoare lunară din 2023, cu un volum de peste 180.000 de tone, iar în ultimele trei luni din an, România a fost detașat prima sursă. Mai mult, importurile de combustibil din Bulgaria (țară care este exceptată de la embargoul UE asupra petrolului rusesc și a cărei singură rafinărie este cea de la Burgas - Lukoil) sunt verificate suplimentar ca urmare a politicii ucrainenilor de a vedea garanții de origine non-rusă a carburanților importați, arată sursa citată.
Totuși, cel mai probabil motorina care a ajuns în Ucraina din România nu este exclusiv produsă în rafinăriile românești, întrucât cele trei unități de la noi din țară nu pot asigura nici măcar necesarul pieței locale – România importă, tradițional, circa un milion de tone pe an, grosier. Cel mai probabil au fost și importuri făcute în România și exportate apoi spre Ucraina, dar fără să existe prea multe verificări suplimentare ale vameșilor ucraineni pentru că România respectă embargoul.
...citeste mai departe despre "România, principalul furnizor de motorină al Ucrainei în 2023. Cum ajunge combustibilul românesc peste hotare" pe Ziare.com