Anul trecut, România a importat cu 29 de miliarde de euro mai mult decât a exportat. Deși balanța comercială este înclinată spre negativ, exporturile au crescut anul trecut, iar importurile s-au diminuat. Ziare.com a analizat ultimele date ale Eurostat pentru a vedea care sunt zonele în care firmele din România au performat cel mai bine și cele în care par să rămână în urmă.
Când este vorba de vânzarea către alte state UE și către state din afara blocului comunitar, România este printre țările care exportă cel mai mult produse intermediare, cele folosite în fabricarea unor produse finale care să ajungă la consumator. În 15 state din UE, acest tip de produse reprezintă peste jumătate din exporturi, arată ultimele date Eurostat, publicate vineri, 9 august. În România, ponderea bunurilor intermediare este 60%. Când vine vorba de ce vând toate țările Uniunii către state extra-comunitare, blocul apare ca un producător economic din care pleacă mai puțin de jumătate, sau 46%, bunuri intermediare. În același timp, exportatorii din UE vând peste 20% bunuri de capital – mijloace de producție – și aproape 23% bunuri destinate consumului.
La nivel de importuri, doar 7 state europene importă într-o proporție mai mică de 50% bunuri intermediare, iar cea mai clară împărțire este în Malta. Statul insular are cea mai mare pondere a bunurilor de consum în ansamblul importurilor dintre toate cele 27 de state membre. În România, peste 60% din importuri sunt bunuri intermediare, iar circa 10% sunt mijloace de producție, în timp ce aproximativ 20% sunt bunuri de consum.
Cele mai bine vândute produse ale producătorilor Uniunii fac parte din categoria de utilaje și mașini, arată aceleași date. În fapt, această categorie este una dintre cele două care a înregistrat o creștere față de 2022, depășind în premieră borna de 1.000 de miliarde de euro. Cealaltă categorie care a înregistrat un plus este cea a mâncării, băuturilor și tutunului, unde creșterea este aproape insesizabilă la 204 miliarde de euro.
Per total, utilajele și mașinile reprezintă peste 40% din întregul venit de exporturi al firmelor din Uniune, arată Eurostat. Aceasta este și o zonă în care balanța comercială a blocului comunitar este pozitivă, importurile scăzând ușor spre 800 de miliarde de euro. În schimb, fluctuațiile prețul țițeiului au accentuat diferența dintre exporturi și importuri la categoria de combustibili și lubrifianți, unde Uniunea Europeană înregistrează o diferență netă de circa 400 de miliarde de euro în favoarea importurilor.
Peisajul românesc: industria prelucrătoare dă cea mai mare parte a exporturilor
Exporturile totale au crescut anul trecut cu circa 1,1 miliarde de euro, ajungând la 93,07 miliarde de euro, fiind vorba atât de parteneri europeni, cât și de firme din afara Uniunii, arată datele Eurostat. În acest total de vânzări, cea mai mare sumă a fost adusă de utilaje și echipament de transport, totalizând 41,64 miliarde de euro; cu alte cuvinte, peste 44% din total. Creșterea vânzărilor de produse din această categorie a fost de circa 8% față de anul precedent.
În această mare categorie, în care intră bunuri de la echipamente industriale la autovehicule ori mașini de spălat, cele mai mari vânzări au fost de 15,23 miliarde de euro, corespunzând unei categorii care include echipamentele electrice și electronice, de la transformatoare, la semiconductoare, printre altele. Următoarea mare subcategorie este cea a vehiculelor rutiere, cu 14,41 miliarde de euro în vânzări. Ambele au înregistrat creșteri de peste 1,3 miliarde de euro.
În schimb, exportul de materii prime necomestibile, excluzând combustibilul, s-a diminuat, de la 4,19 miliarde de euro în 2022 la 3,78 miliarde în 2023. Similar, exporturile din România de combustibili fosili, de la petrol la lignit, și produse asemănătoare a scăzut drastic. Dacă în 2022, firmele din România vindeau astfel de bunuri în valoare de 7,42 miliarde de euro, anul trecut a adus câștiguri de 5,25 miliarde de euro. Scăderea este de aproape 30%, chiar în contextul unor scumpiri relevante ale energiei pe parcursul anului trecut.
La categoria mâncare și animale vii, exportatorii români au înregistrat vânzări aproape stagnante, creșterea față de 2022 fiind de sub 2%. Aceste exporturi au totalizat 7,62 miliarde de euro anul trecut. În schimb, vânzările de băuturi și tutun au crescut la 2,05 miliarde de euro, o majorare de peste 12%. Exporturile de produse chimice au înregistrat o scădere de peste 3%, însumând 4,32 miliarde de euro.
Produsele prelucrate reprezintă o altă categorie importantă, unde exporturile au scăzut de la 15,6 miliarde de euro la 14,8 miliarde de euro. Mai în detaliu, cele mai importante exporturi au fost cele ale produselor de cauciuc, care au totalizat 3,3 miliarde de euro, în creștere de la 2,98 miliarde de euro anul trecut. Astfel, bunurile fabricate din cauciuc le depășesc pe cele obținute din fier și oțel, care înregistrează un picaj de peste 27%. În 2022, exportatorii obțineau din vânzarea produselor din fier și oțel 4,1 miliarde de euro, dar în 2023 această sumă scade la 2,98 miliarde de euro.
...citeste mai departe despre "Marile exporturi ale României. Cum face față industria autohtonă în fața rivalilor europeni" pe Ziare.com