Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Schemele de ajutor de stat in 2009 sunt de 7,3 mld. euro, dar nu toti bani vor fi dati in 2009

Schemele de ajutor de stat in 2009 sunt de 7,3 mld. euro, dar nu toti bani vor fi dati in 2009

Bugetul total alocat masurilor de ajutor de stat elaborate in Romania, in anul 2009, este de 7,3 miliarde euro, urmand sa beneficieze de sprijin aproximativ 60.000 agenti economici, a declarat marti presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu, citat de NewsIn.

"Nu trebuie inteles ca toti acesti bani vor fi acordati in 2009, schemele intinzandu-se pe mai multi ani ca si aplicabilitate, dar trebuie avute in vedere si schemele emise in anii trecuti si care sunt valabile si in anul 2009. Marea majoritate a acestor masuri de ajutor vizeaza dezvoltarea regionala, realizarea de noi investitii productive care vor avea ca rezultat crearea si mentinerea de locuri de munca, precum si formarea profesionala", a mentionat Chiritoiu.

Astfel, pe parcursul acestui an, in Romania, au fost elaborate 22 de masuri de sprijin (din fonduri nationale si comunitare), atat in cadrul reglementarilor temporare emise in contextul crizei, cat si in cadrul reglementarilor comunitare obisnuite. Exista patru scheme autorizate de Comisia Europeana (cu un buget de 4,180 miliarde euro si 745 agenti economici beneficiari), patru scheme exceptate de la notificarea Comisiei Europene (cu buget de 1,7 miliarde euro si 5.137 agenti economici beneficiari), 13 scheme de minimis (cu un buget de 1,5 miliarde euro si aproximativ 54.000 agenti economici beneficiari) si o schema de servicii de interes economic general (cu buget de 26.000 euro si 100 de agenti economici beneficiari).

In contextul crizei economico-financiare, in Romania s-a implementat o schema de ajutor de stat, schema Eximbank, prin care se acorda garantii agentilor economici, avand un buget de aproximativ 5 milioane euro. De asemenea, se afla in analiza la Comisia Europeana inca doua masuri de ajutor de stat ce se intentioneaza a se acorda in contextul crizei, respectiv garantia pentru Ford (320 milioane euro) si o schema prin care se va crea cadrul national general pentru acordarea de ajutoare de stat in suma de pana la 500.000 euro pentru un agent economic (bugetul schemei este de circa 220 milioane euro). 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1374 ori
Citeste mai multe desprebuget scheme ajutor CE