Ionut Costea ramane la Eximbank cu voia PDL

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 10:36
2065 citiri
Ionut Costea ramane la Eximbank cu voia PDL

Cumnatul lui Mircea Geoana, care are un salariu de aproape 21.000 de euro, este lipit de scaunul bancii de un contract-beton. In ciuda miscarilor politice din octombrie, prin schimbarea mai multor prefecti, sefi de agentii sau secretari de stat, ca urmare a iesirii PSD-ului de la guvernare, postul de director general al Eximbank, ocupat de Ionut Costea, a ramas batut in cuie.

Unul dintre motive ar putea fi contractul de mandat al lui Costea - cumnatul liderului PSD, Mircea Geoana -, pus in functie la 23 februarie 2009. Potrivit hotnews. ro, seful Eximbank, care are un salariu lunar de aproape 21.000 de euro, este indreptatit la aproape alte 750.000 de euro, in cazul in care el ar fi destituit maine.

Asta deoarece, in contractul de mandat, citat de hotnews.ro, in cazul revocarii inainte de termen, banca va plati "o compensatie de incetare egala cu valoarea remuneratiilor lunare stabilite prin contract, datorate pana la data expirarii duratei mandatului, dar nu mai putin de sase remuneratii brute".

Contractul a fost incheiat pe o perioada de peste patru ani, mai precis pana in 30 septembrie 2012. Daca acesta va fi revocat mai devreme, va fi despagubit. Contactat telefonic, Mircea Ursache, fostul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ne-a declarat ca salariul lui Costea este asemanator cu cel al fostului sef al Eximbank.

"Contractele de management se negociaza si se stabilesc de actionarii majoritari, in cazul Eximbank de AVAS, adica de mine (la data respectiva - n.r.), iar in cazul CEC Bank, de Ministerul Finantelor. Clauzele de despagubire din acest contract respecta practicile internationale.

Cat despre contractul in sine, este cam acelasi ca si la fostul presedinte al bancii, cu mici diferente. Unele clauze au fost renegociate, altele au fost scoase", ne-a spus Ursache.

Un salariu mic perturba sistemul bancar

El a mai spus ca nu este normal ca un presedinte de banca, fie ea chiar si de stat, nu poate avea un salariu mai mic decat media celorlalte banci din piata.

Indiferent cat este salariul, acesta este meritat, considera fostul sef al AVAS. "Cred ca am perturba sistemul daca am oferi salariu diferit decat alte banci. Lumea trebuie sa analizeze indicii de performanta din primele noua luni ale acestui an si apoi sa faca o comparatie cu anul 2008. Se va vedea ca acestia sunt mai buni decat cei de anul trecut", spune Ursache, in apararea conducerii bancii.

O alta explicatie pentru salariul mare pe care-l are Ionut Costea vine si din partea lui Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). "In aceasta banca exista un comitet interministerial alcatuit din circa 20 de persoane care castiga cate 20% din salariul presedintelui insituti ei. Nu cred ca Ionut Costea si-a impus acest salariu, a fost mai mult o mostenire a sistemului.

Eu am sustinut depolitizarea acestei banci, dar nu am fost luat in seama", nea declarat Ionescu. Mai mult, acesta ii critica dur pe cei din banca, spunand ca acestia duc o mare lipsa de profesionalism cand vine vorba sa-si faca treaba. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Eximbank, # contract, # salariu, # AVAS , #stiri Eximbank