Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul trece Eximbank la Finante si opreste dividendele pe 3 ani

Guvernul trece Eximbank la Finante si opreste dividendele pe 3 ani

Sumele reprezentand dividendele corespunzatoare actiunilor statului la Banca de Export-Import a Romaniei-EximBank vor fi virate la bugetul de stat in termen de cinci zile de la data repartizarii lor, se arata intr-o ordonanta de urgenta aprobata de Guvern, potrivit Mediafax.

Actul normativ a fost aprobat in sedinta speciala a Guvernului de joi seara.

Ordonanta este justificata de Executiv prin prelungirea efectelor crizei economice financiare la nivel european si mondial si "imperativul" cresterii veniturilor la bugetul de stat.


Un alt argument invocat de Guvern in favoarea adoptarii ordonantei este ca neavizarea acestei masuri ar afecta grav programul investitional si obiectivele privind crearea de noi locuri de munca, parte a strategiei de continuare a cresterii economice a Romaniei in perspectiva urmatorilor ani. 


EximBank a avut in primul semestru un profit brut de aproximativ 45 milioane lei (peste 10 milioane de euro), cu 80% peste cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. 


Anul trecut, profitul net al EximBank a crescut cu circa 60%, la 75 milioane de lei, ceea ce plaseaza banca in topul primelor zece institutii de credit profitabile din Romania, in contextul in care activele au avansat cu aproape 5%, la 3,5 miliarde de lei. 


Statul controleaza banca cu 95,37% din titluri, administrate pana in prezent de AVAS.


EximBank este o institutie bancara specializata al carei portofoliu de produse este axat pe trei directii de actiune, respectiv finantare, garantare si asigurare.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1082 ori