Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul se foloseste de Eximbank pentru reducerea deficitului

Guvernul se foloseste de Eximbank pentru reducerea deficitului

Disponibilitatile aflate la sfarsitul anului trecut in soldul fondurilor administrate de Eximbank, Banca de Export -Import a Romaniei, in valoare de 1,74 miliarde lei vor fi utilizate pentru diminuarea deficitului bugetar in 2009, arata proiectului OG de rectificare obtinut de NewsIn.

"Disponibilitatile in suma de 1,74 miliarde lei, aflate la data de 31 decembrie 2008 in soldul fondurilor administrate de Eximbank conform articolului 10 din legea nr.96/2000, privind organizarea si functionarea Bancii de Export - Import a Romaniei se reflecta in executia bugetului de stat pe anul 2009 la o pozitie distincta de cheltuieli bugetare, in creditul contului corespunzator de cheltuieli bugetare deschis la trezoreria statului si vor diminua deficitul bugetar al anului 2009", se precizeaza in proiectul de lege.Articolul 10 al legii nr.96/2000 republicate arata ca "in scopul asigurarii resurselor financiare necesare desfasurarii operatiunilor in numele si in contul statului, Eximbank beneficiaza de constituirea la dispozitia sa" a mai multor categorii de fonduri.


--------------------


CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro


--------------------Prima categorie este "fondul pentru garantii de export, pentru garantarea creditelor pentru bunuri si servicii destinate exportului, a creditelor cumparator si a investitiilor romanesti in strainatate, precum si a activitatilor de dezvoltare a infrastructurii, a utilitatilor de interes public, dezvoltare regionala, sustinere a activitatii de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator, ocupare si formare a personalului, sustinere si dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii si a tranzactiilor internationale".

De asemenea, Eximbank mai beneficiaza, potrivit legii, de constituirea la dispozitia sa a "fondului pentru asigurarea si reasigurarea creditelor de export, a garantiilor de export, a operatiunilor de export in leasing si a investitiilor romanesti in strainatate, precum si a activitatilor de dezvoltare a infrastructurii, a utilitatilor de interes public, dezvoltare regionala, sustinere a activitatii


de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator, ocupare si formare a personalului, sustinere si dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii si a tranzactiilor internationale".

O a treia categorie este "fondul destinat stimularii operatiunilor de comert exterior, precum si pentru finantarea, cofinantarea si refinantarea activitatilor de dezvoltare a infrastructurii, a utilitatilor de interes public, dezvoltare regionala, sustinere a activitatii de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator, ocupare si formare a personalului, sustinere si dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii si a tranzactiilor internationale".

Acelasi statut aveau si "fondul pentru asigurarea si reasigurarea creditelor obtinute in vederea realizarii de bunuri si servicii destinate exportului" sau "alte fonduri care vor fi infiintate prin hotarare a Guvernului, cu reglementarea modalitatilor de utilizare".

Proiectul de rectificarea bugetara prevede insa ca sumele utilizate de Eximbank incepand cu anul 2009, din fondurile puse la dispozitia bancii pentru desfasurarea de operatiuni in numele si in contul statului "se reflecta in executia bugetului de stat la pozitia de cheltuieli bugetare in debitul contului corespunzator deschis la trezoreria statului, pe baza conturilor de executie prezentate lunar de Eximbank si vor majora deficitul bugetului de stat in anul in care acestea se utilizeaza".

Documentul pentru rectificarea bugetara ia in calcul cresterea deficitului bugetului de stat cu 12,09 miliarde lei (2,88 miliarde euro, in conditiile scaderii veniturilor la bugetul de stat cu 7,09 miliarde lei (1,68 miliarde euro), ca urmare a scaderii activitatii economice, si majorarii cu 5 miliarde lei (1,2 miliarde euro) a cheltuielilor.


 
Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1144 ori
Citeste mai multe despreguvern eximbank deficit