Eximbank sustine ca a continuat sa dea credite in ultimele luni

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 09:51
979 citiri
Eximbank sustine ca a continuat sa dea credite in ultimele luni

Eximbank sustine ca a continuat sa dea credite societatilor comerciale, portofoliul bancii crescand in ultimele sase luni cu 13%, in replica la un comunicat al Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor, ce acuza institutia ca tine "cu lunile" in sertar cereri de finantare, descurajand exporturile, informeaza NewsIn.

"Soldul creditelor acordate de Eximbank societatilor comerciale in nume si cont propriu a crescut in ultimele sase luni (fata de finalul lunii martie) cu 13% si s-a observat o imbunatatire a utilizarii fondurilor statului, activitatea Eximbank in numele si contul statului inregistrand o crestere foarte mare/semnificativa in ultimele 6 luni: soldul garantiilor de stat acordate societatilor comerciale a inregistat o crestere de 275% fata de finalul lunii martie 2009, fiind acordate in acesta perioada garantii de stat pentru sectoarele prioritare in valoare de aproximativ 315 milioane lei (70 mil. euro)", a precizat banca, intr-un comunicat publicat miercuri seara.

Totodata, activele EximBank au urcat la 4 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult fata de finalul anului trecut, iar expunerea totala a bancii (credite, garantii, etc) a crescut in aceeasi perioada cu 22%.

Profitul brut a crescut de aproape 1,4 ori fata de valoarea corespunzatoare intregului an 2008, atingand aproape 30 mil. euro, rezultat determinat si de reducerea cheltuielilor, fata de indicatorii prevazuti in buget, cu aproape 20%.

De asemenea, Eximbank subliniaza ca ANEIR face referire in mod eronat la "consiliul interministerial de politici al bancii", fiind de fapt vorba despre Comitetul Inter-Ministerial de Finantari, Garantii si Asigurari (C.I..F.G.A), for de decizie care are 18 membrii, in mare parte secretari de stat in ministere cu profit economic.

Rolul acestui organism este de a lua decizii cu privire la utilizarea fondurilor statului din punct de vedere al finantarilor, garantiilor si asigurarilor.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#eximbank, # credite, # exporturi, # aneir , #stiri Eximbank