Contractul de privatizare al Automobile Craiova va fi facut public

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 23:34
1836 citiri
Contractul de privatizare al Automobile Craiova va fi facut public

Societatea Academica din Romania sustine ca a castigat, la Curtea de Apel Bucuresti, doua procese, intr-unul dintre ele decizia definitiva a judecatorilor obligand AVAS sa dea publicitatii contractul de privatizare a societatii Automobile Craiova, preluata de Ford, informeaza Mediafax.

"Suntem bucurosi sa anuntam ca, in urma actiunilor in justitie pentru transparentizarea unor contracte publice importante si sensibile, secretizate fara temei, actiuni initiate cu cateva luni in urma, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursurile formulate de Eximbank si AVAS.

Procesele fusesera castigate de noi si in prima instanta, dar institutiile nu au dorit sa dea curs deciziei Tribunalului.

Cele doua contracte pe care le dorim desecretizate sunt: Eximbank - contract de achizitie servicii de publicitate si promovare, pe care cu deosebit profesionalism institutia il tine confidential in baza legii secretului bancar si AVAS - contract de privatizare cu Ford", se arata intr-un comunicat de miercuri al Societatii Academice din Romania (SAR).

Potrivit documentului, respingerea recursurilor "inseamna ca informatiile solicitate trebuie comunicate pana pe 10, respectiv 11 mai".

"Refuzul executarii hotararilor irevocabile dupa aceste date va atrage un nou proces, pentru neexecutare, astea fiind procedurile, si aplicarea unei amenzi pentru fiecare zi de intarziere sefilor celor doua institutii, domnii Ionut Costea si Aurelian Popa", se mai arata in comunicatul SAR.

Reprezentantii SAR sustin ca, acceptand motivatia ONG-ului, magistratii Curtii de Apel Bucuresti "au consfintit principiul general ca institutii publice de tipul Eximbank (care nu este o banca adevarata, ci un departament guvernamental cu o conducere numita 95% de AVAS si 5% de Ministerul Finantelor, folosind bani publici pentru a derula anumite operatiuni de natura bancara) sunt acoperite integral de prevederile Legii 544 din 2001 (privind liberul acces la informatii de interes public, n.r.)".

"Acest precedent trebuie utilizat de aici inainte de noi toti impotriva acelor institutii sau companii publice care se prevaleaza de statutul lor special de «independenta bugetara» pentru a refuza accesul la informatii publice, la fel ca orice minister sau agentie", scriu reprezentantii SAR.

Acestia critica si faptul ca, in faza de recurs a procesului, Eximbank "a decis sa nu foloseasca propriul departament juridic", ci a angajat o casa privata de avocatura, sustinand ca motivul pentru care a fost luata aceasta decizie este acela ca, in caz de castig, legea permite casei de avocatura "sa deschida proces civil separat impotriva reclamantilor si sa solicite cheltuieli de judecata mai mari decat ar fi obtinut din procesul propriu-zis".

Dupa succesul din instanta, SAR asteapta ca cele doua institutii sa-i plateasca toate cheltuielile de judecata "fara noi tergiversari".

Actiunea SAR este parte a unui program amplu de "litigatii strategice", sustinut cu fonduri PHARE si derulat in parteneriat cu APADOR-CH incepand din 2009.

Programul este menit sa genereze precedente in justitie pe dosare "mari si sensibile" de achizitii sau concesiuni, la care accesul publicului "este limitat in mod abuziv".

In afara de cele doua dosare, SAR si APADOR-CH au deschis procese si impotriva Primariei Sectorului 1, pentru desecretizarea contractului cu Romprest, impotriva Primariei Constanta, pentru desecretizarea a opt contracte cu agentii de presa si publicitate, firme de paza si securitate si companii care se ocupa de intretinerea domeniului public, impotriva Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru contractele de explorare / exploatare in platforma continentala a Marii Negre, incheiate cu SNP Petrom sau impotriva Consiliului Judetean Brasov, pentru "contracte de lucrari incredintate direct, in regim de urgenta, pentru baze de agrement".

"In nici unul din aceste cazuri nu acuzam pe cineva de malversatiuni, ci doar incercam sa cream precedente in favoarea unei mai mari transparente a dosarelor de achizitie, stiut fiind ca lumina zilei este cel mai bun dezinfectant al fondurilor publice. Orice suspiciune sau zvon dispar in momentul in care autoritatea contractanta pune documentatia de achizitie integral la dispozitia opiniei publice", se precizeaza in incheierea comunicatului citat.

Contactat de MEDIAFAX, presedintele AVAS, Aurelian Popa, a afirmat ca doar anumite parti din contract au fost secretizate, in urma negocierilor dintre comisia de privatizare si compania americana, dar ca majoritatea prevederilor sunt cunoscute.

Intrebat daca respectivele parti clasificate vor fi date publicitatii, in urma hotararii instantei, seful AVAS a raspuns afirmativ. "Probabil ca si ei (reprezentantii Ford, n.r) vor fi de acord sa fie date publicitatii", a mai spus Popa.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii EximBank au precizat ca banca se va conforma dispozitiilor cuprinse in hotararea instantei si va lua toate masurile pentru punerea acesteia in aplicare.

Totusi, reprezentantii au aratat ca, initial, valoarea totala a contractului de comunicare externa, incheiat pe o perioada de trei luni cu agentia Real Prompt Solutions, a fost de 289.000 de euro, cu plata in transe, pe masura prestarii serviciilor.

"Tinand cont ca scopurile avute in vedere la demararea proiectului au fost atinse mai rapid decat s-a preconizat initial, EximBank a considerat oportuna suspendarea acestui proiect, urmand ca strategia de comunicare sa fie regandita.

Din punct de vedere financiar, costul final total al contractului a fost de aproximativ 110.000 euro", arata EximBank.

In luna august 2009 s-a realizat o evaluare a impactului proiectului de comunicare externa demarat in mai si s-a constatat ca numarul aplicantilor online pe site-ul extern a fost de peste 20 de ori mai mare decat in primul trimestru al anului trecut, ca portofoliile de credite acordate si garantii emise au urcat cu 10% si, respectiv, 140%.

EximBank a inregistrat anul trecut o crestere exponentiala a activitatii, expunerea totala a bancii urcand cu 80% pana la 1,51 mld. lei, in conditiile in care in sistemul bancar s-a produs o stagnare sau o diminuare a activitatii.

De asemenea, profitul brut inregistrat anul trecut a fost de aproape 170 mil. lei, de 1,8 ori mai mare decat in 2008. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#contract, #privatizare, #automobile craiova, #avas , #stiri Eximbank