CNIPMMR a cerut BNR sa modifice normele Eximbank si CEC

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 18:20
1429 citiri
CNIPMMR a cerut BNR sa modifice normele Eximbank si CEC

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a solicitat bancii centrale modificarea normelor bancare pentru Eximbank si CEC, pentru facilitarea accesului firmelor mici si mijlocii la credite necesare cofinantarii proiectelor europene, relateaza Mediafax.

"Am cerut Bancii Nationale a Romaniei schimbarea normelor bancare macar pentru Eximbank si CEC, pentru ca IMM-urile sa aiba acces la credite pentru finantarea proiectelor europene.

Din cauza acestor norme IMM-urile nu au acces la cofinantare pentru proiectele UE", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

El a mentionat ca datoriile statului catre IMM-uri creeaza firmelor dificultati financiare, iar acestea intra sub incidenta bancara si implicit nu pot sa acceseze credite.

"Astfel, majoritatea IMM-urilor nu au acces la credite.

Sustinem ca toate proiectele europene declarate eligibile sa fie automat cofinantate de Guvern prin cele doua banci de stat - Eximbank si CEC Bank. Asa au facut bulgarii si am putea sa facem si noi pentru ca avem doua banci de stat, doua fonduri de garantare si unul de contragarantare.

Este doar chestie de vointa politica", a spus Nicolescu. CNIPMMR a realizat in perioada 7-29 octombrie un sondaj la care au participat 101 firme, pentru a analiza care sunt dificultatile IMM-urilor in relatia cu banca.

Potrivit sondajului, peste 75% din firme sunt multumite intr-o mica masura de relatia cu bancile, in timp ce doar 4,9% sunt integral multumite.

"Faptul ca 9 din 10 firme sunt multumite in mica masura de relatia cu bancile arata ca aceasta nu este o problema contextuala, ci una a sistemului.

Principala dificultate intampinata de firme atunci cand merg la banca este accesul dificil la credite, adica birocratia, dobanzile si comisioanele ridicate.

De asemenea, lipsa de transparenta este o alta problema identificata de firme. Acestea nu inteleg care sunt criteriile pe care le folosesc bancile in evaluarea solicitarilor de finantare", a explicat Nicolescu.

Totodata, IMM-urile sunt deranjate de lipsa unei negocieri reale intre banci si clienti, astfel ca de cele mai multe ori institutiile de credit impun conditii, ceea ce duce la un contract dezechilibrat.

Pe de alta parte, Consiliul a realizat un alt sondaj care a evidentiat ca 60% dintre firme nu detin semnatura electronica, lucru explicat de Nicolescu prin faptul ca pentru obtinerea acesteia au fost acreditate doar trei firme, ceea ce duce la tarife mari.

"Transmiterea electronica a datelor este o modalitate de a reduce birocratia, iar pentru a putea face asta iti trebuie in primul rand semnatura electronica.

Dar doar trei societati la nivel national au indeplinit conditiile pentru a elibera semnatura electronica, ceea ce duce si la aparitia problemelor legate de tarife exagerate", a mentionat Nicolescu.

Tariful pentru obtinerea unei semnaturi electronice este de circa 50 de euro, iar potrivit lui Nicolescu certificarile trebuie obtinute in fiecare an, iar o firma trebuie sa aiba cel putin doua semnaturi.

"Cerem autoritatilor sa creasca numarul de firme care pot sa elibereze astfel de semnaturi si de asemenea sa fie reduse tarifele.

Romania este singura din UE care are tarife cu doua cifre", a mai spus Nicolescu.

Sondajul a relevat ca majoritatea celor care detin o semnatura electronica o utilizeaza pentru transmiterea online de declaratii catre ANAF. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#cnipmmr, # bnr, # eximbank, # cec , #stiri Eximbank