CC: Eximbank poate garanta pana la 90% din valoarea creditului unei companii

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 18:15
1678 citiri
CC: Eximbank poate garanta pana la 90% din valoarea creditului unei companii

Consiliul Concurentei a avizat si a trimis Comisiei Europene notificarea schemei de ajutor de stat privind facilitarea accesului la finantare, in actuala perioada de criza economica si financiara, prin garantii de stat acordate IMM-urilor si intreprinderilor mari, initiata de EximBank, potrivit CC, relateaza NewsIn.

Banca de Export-Import a Romaniei - EximBank garanteaza, in numele si in contul statului, creditele bancare acordate intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mari pentru investitii si/sau pentru activitatea curenta, valoarea garantiei nedepasind 90% din valoarea creditului pe durata acestuia.

Bugetul total al schemei, pe perioada de implementare 2009 - 2010, este de 20,34 milioane lei, pentru un numar estimat de benefiari de 180, potrivit comunicatului emis miercuri de Consiliul Concurentei (CC).

"Acordarea ajutoarelor de stat in cadrul acestei scheme se face cu respectarea criteriilor privind ajutorul de stat prevazute in Comunicarea Comisiei Europene referitoare la Cadrul comunitar temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul actualei crize financiare si economice, in scopul deblocarii accesului la finantare a agentilor economici si asigurarii continuitatii in desfasurarea activitatii acestora, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

In cadrul schemei se acorda facilitati sub forma de garantii ce pot acoperi maxim 90% din valoarea unui credit nou pentru investitii si/sau capital de lucru, acordat de o banca comerciala.

Solicitantii pot beneficia de o reducere a primei de garantare pentru o perioada de maxim doi ani de la data acordarii garantiei de 25% in cazul IMM si de 15% in cazul intreprinderilor mari.

Valoarea maxima a creditului pentru care se acorda garantia nu va depasi totalul cheltuielilor agentului economic cu salariile (inclusiv cheltuielile cu asigurarile sociale si costul cu personalul care lucreaza in locatiile societatii, dar care este oficial pe statul de plata al unor subcontractanti) pentru anul 2008.

Beneficiarii schemei de ajutor sunt IMM-uri si intreprinderi mari care nu erau in dificultate financiara la data 01 iulie 2008, dar care se afla in dificultate financiara, la momentul solicitarii garantiei, ca urmare a aparitiei crizei economico-financiare mondiale.

Firmele interesate pot depune o Cerere de garantare pana cel tarziu in data de 30 Octombrie 2010, iar garantia va fi acordata de catre EximBank pana cel tarziu la sfarsitul anului 2010.

Nu sunt eligibile pentru acordarea garantiei creditele acordate pentru: productia de armament, jocuri de noroc, productia de alcool si tutun si tranzactii imobiliare (construirea/achizitionarea de bunuri imobile in scopul vanzarii/inchirierii). 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#banca, #cc, #companii, #credit, #finantare, #tranzactii , #stiri Eximbank