Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banii din privatizare vor capitaliza Eximbank

Banii din privatizare vor capitaliza Eximbank
Pentru a-i ajuta pe exportatori sa participe la licitatiile internationale, ministrul Economiei, Codrut Seres, a propus ca o parte din banii incasati din privatizare sa fie utilizati pentru capitalizarea Bancii de Import-Export a Romaniei.Banca de Import-Export a Romaniei, Eximbank, urmeaza sa fie capitalizata cu o mie de miliarde de lei vechi, a declarat ieri Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, in cadrul unei intrevederi cu mediul de afaceri pe tema Strategiei Nationale de Export a Romaniei in perioada 2005-2009. Sumele vor fi preluate din bugetul Oficiului pentru privatizare din cadrul ministerului de resort si vor fi utilizati doar pentru oferirea de garantii acelor exportatori care participa la licitatii internationale. A"Capitalizarea Eximbank, se poate face. Din bugetul Oficiului de privatizare este posibil ca o anumita suma sa se duca la EximbankA", a declarat Seres. Potrivit acestuia, in momentul de fata capitalizarea Bancii de Import-Export a Romaniei este de aproximativ 40 de milioane de euro, suma insuficienta pentru nevoile exportatorilor romani. Din sumele in plus care vor intra in conturile Eximbank, se vor crea si noi programe specifice fiecarei categorii de exportatori in parte. Propunerea face parte din Strategia nationala de Export 2005-2009, lansata de guvern in urma cu aproximativ o saptamina.
Seres mizeaza pe textile si mobila

In aceeasi strategie se doreste sa intre si citeva produse, care au cautare la export si pe care guvernul urmeaza sa le sprijine. Seres le sustine pentru export pe A"cele care au facut dovada competitivitatii si pina acumA". Este vorba de industria textila, a mobilei si IT. A"As alege produsele care pina acum au avut cea mai mare pondere in exporturile romanesti, cele care au dovedit ca au piata chiar si in lipsa unei strategii coerente de exportA", a mai spus ministrul Economiei. A"Din banii necheltuiti pentru export sa se acorde exportatorilor 50% din cheltuielile necesare crearii unui brand, in acele industrii care se constata ca au cautare la exportA", a propus Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania. A


Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 946 ori