ANEIR: Romania a pierdut 7,5 mld euro din exporturi

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 16:31
1902 citiri
ANEIR: Romania a pierdut 7,5 mld euro din exporturi

Romania a inregistrat pierderi la export de aproximativ 7,5 miliarde euro in anul care a trecut de la declansarea crizei pe piata romaneasca, inclusiv din lipsa masurilor guvernamentale pentru redresarea acestui sector, iar o treime din firme au iesit de pe piata externa, a anuntat, miercuri, ANEIR.

"Daca exportul s-ar fi bucurat de atentia promisa (prin programul anti-criza), astazi, la un an de recesiune in domeniu, Romania n-ar fi contabilizat pierderi de volum de export de circa 7,5 miliarde euro si nici iesirea de pe piata externa a circa 1/3 din firmele exportatoare", se arata in comunicatul transmis de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), semnat de secretarul Asociatiei, Mihai Ionescu.

Asociatia atrage atentia ca "dincolo de factorii externi, o contributie majora au avut-o si balbele interne, lipsa de interes a Guvernului si lipsa de apetit a bancilor pentru finantarea locomotivei economiei, cum este perceput pretutindeni in lume exportul".

Astfel, potrivit ANEIR, Romania a pierdut numeroase oportunitati externe si a fost exclusa de pe o serie de piete indeosebi din lipsa finantarii productiei.

"Zeci si sute de milioane de lei au stat blocati in conturile Ministerului de Finante, intrucat conducerea acestuia a refuzat cu obstinatie sa adopte un sistem mai flexibil de rambursare a TVA. Culmea, respectivul sistem a fost acceptat de conducerea ANAF si toti specialistii MFP (care au avizat favorabil Ordinul MFP initiat la insitentele Asociatiei noastre), numai ministrul amana - desi promite - sa-l semneze", a precizat ANEIR.

ANEIR critica si bancile comerciale private care nu au fost "mai prietenoase" cu exportatorii, iar ca urmare au fost pierdute multe afaceri pe piata externa.

"Singura ancora care a functionat cu adevarat a fost cursul de schimb, mentinut de BNR in limite acceptabile si fara variatii imprevizibile", se mai arata in comunicat.

ANEIR reaminteste ca dupa opt ani de crestere puternica, in care volumul vanzarilor in strainatate avansasera de la 10 miliarde dolari in 2000 la peste 35 miliarde euro anul trecut, luna noiembrie 2008 a marcat prima scadere a exporturilor, de aproape 10%.

Ulterior, au avut loc noi reduceri "din ce in ce mai drastice", varful fiind atins in octombrie 2009, cand potrivit Asociatiei, exporturile au scazut cu circa 40% (in zona extra UE).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aneir, #eximbank, #exporturi, #finantari , #stiri Eximbank