Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANEIR: Eximbank descurajeaza exporturile

ANEIR: Eximbank descurajeaza exporturile

Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) a acuzat dur Eximbank, intr-un comunicat remis miercuri, sustinand ca banca de stat a devenit un "factor de descurajare a exporturilor", in conditiile in care tine "cu lunile" in sertare cererile de finantare sau de garantii, informeaza NewsIn.

"Astazi, in conditii de criza acuta, in loc sa se constituie in principalul sustinator al exporturilor (cum s-a stabilit inca de la infiintarea bancii), Eximbank s-a transformat intr-un factor de descurajare a exporturilor", se afirma in comunicat.

"Cererile de finantare sau cele de garantii zac cu lunile prin sertarele 'analistilor' din banca, perioada in care firmele sunt puse pe drumuri sa aduca tot felul de hartii si justificari, ignorandu-se faptul ca niciun client nu poate astepta cu lunile pana i se raspunde la o solicitare", acuza exportatorii, care mentioneaza ca nici bancile comerciale private nu au fost "mai prietenoase" cu exportatorii.

ANEIR acuza si Ministerul Finantelor, care coordoneaza Consiliul interministerial de politici al Eximbank - pe care asociatia o numeste "copilul de suflet al MFP" -, ca "n-a fost capabil sa simplifice procedurile si sa reduca birocratia din banca", desi "a avut grija de mentinerea privilegiilor pentru membrii Consiliului (rasplatiti lunar cu mii de euro)".

Presa a relatat recent ca presedintele bancii, Ionut Costea, are un salariu lunar de peste 20.000 euro si ar primi compensatii foarte mari in cazul in care ar fi inlocuit de la conducerea bancii inainte de expirarea mandatului.

Informatia nnu a fost dezmintita de Eximbank, care s-a rezumat sa precizeze, intr-un comunicat, ca salariile actualei conduceri sunt aceleasi cu cele incasate de conducerea anterioara.

In 28 octombrie, presedintele Traian Basescu declara ca "nu este posibil" ca la o banca alimentata de la bugetul de stat, Eximbank, directorul - om politic - sa primeasca un salariu de aproximativ 25.000 de euro pe luna, afirmand ca are "un sentiment de revolta" ca aici nu se aplica Legea unitara de salarizare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1352 ori
Citeste mai multe despreaneir eximbank exporturi finantari