Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

13 miliarde euro pentru 23 de masuri anticriza

13 miliarde euro pentru 23 de masuri anticriza

Cele 23 de masuri anticriza asumate de Guvern au costuri bugetare de 51,9 miliarde lei (13 miliarde euro), din care cea mai mare parte reprezinta alocari pentru investitii, ca stimulent pentru cresterea economica, arata un proiect elaborat de Finante.

Proiectul, semnat de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si de cel al Justitiei, Catalin Predoiu, cuprinde un capitol separat cu masurile anticriza asumate de Executiv.

"Pachetul de masuri al Guvernului Romaniei pentru stimularea cresterii economice si protejarea intereselor economice ale populatiei" contine trei tipuri de masuri: pentru relansarea si stimularea cresterii economice, pentru finantarea economiei si cresterea lichiditatii si masuri sociale.

Masurile pentru relansarea si stimularea cresterii economice, in valoare totala de 42,1 miliarde lei (10,5 miliarde euro), cuprind in primul rand alocarea a 10,2 miliarde euro pentru investitii, "reprezentand 20% din totalul cheltuielilor bugetare pentru 2009 si 7% din PIB", se arata in document.

A doua masura de acest tip prevazuta in proiect este perfectionarea mecanismului de absorbtie a fondurilor comunitare, care include infiintarea unui grup interministerial pentru gestionarea aborbtiei fondurilor comunitare, subconducerea directa a primului ministru si a vicepremierului.

O alta masura cu impact asupra bugetului reprezinta neimpozitarea profitului reinvestit incepand cu trimestrul al doilea al acestui an, care va costa bugetul 0,7 miliarde lei.

Pachetul include si operationalizarea fondului de garantare pentru IMM-uri si infiintarea fondului de contragarantare, precum si alocarea de la buget, in 2009, a aceluiasi volum de fonduri pentru promovarea exporturilor ca in 2008, respectiv 0,26 miliarde lei.

Pentru continuarea si extinderea programului Rabla sunt prevazute fonduri de 0,23 miliarde lei. Programul Rabla este disponibil, in acest an, pentru masinile mai vechi de 10 ani, fata de prevederea anterioara, care accepta doar autovehiculele mai vechi de 12 ani.

De asemenea, suma acordata pentru o masina creste de la 3.000 la 3.800 lei, iar numarul de autovehicule finantare creste cu 50%, la 60.000, de la 40.000 in 2008.

Ultimele trei masuri de la prima categorie cuprinsa in proiectul de buget se refera la includerea in bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor guvernamentale, modificarea tarifului de utilizarea infrastructurii feroviare publice - avand ca indicatori de referinta tona/km transportat - si suplimentarea bugetului activitatii de cercetare-dezvoltare la prima rectificare bugetara din 2009.

Masurile pentru finantarea economiei si cresterii lichiditatii, in valoare de 8,77 miliarde lei (2,2 miliarde euro), includ in primul rand achitarea datoriilor administratiei centrale si locale catre agentii economici. Acestea insumeaza, dupa cum guvernul a anuntat deja, 7,7 miliarde lei si vor fi platite esalonat. Potrivit Finantelor, 1 miliard lei a fost deja platit la finalul lunii trecute.

O alta masura care vizeaza sprijinirea mediului de afaceri consta in compensarea TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat "si in lunile ulterioare lunii in care s-a depus cererea de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile".

Capitalizarea CEC Bank are prevazut de la buget, asa cum fusese anuntat anterior, 900 milioane lei, in timp ce Eximbank va fi capitalizat prin utilizarea dividendelor cuvenite statului, fondurile totale insumand 170 milioane lei. Statul prevede si alocarea, pentru Eximbank, a unor fonduri publice pentru instrumente de asigurare si garantare a operatiunilor de export, precum riscul valutar sau cel de neplata.

Ultimele masuri prevazute la aceasta categorie sunt accelerarea procedurii de atragere a fondurilor europene si modificarea legii achizitiilor publice pentru flexibilizarea procedurii, precum si adoptarea legislatiei privind parteneriatul public-privat in vederea cresterii investitiilor private in infrastructura.

Masurile sociale cuprinse in proiect, in numar de opt, costa 1,04 miliarde lei (260 milioane euro), din care 750 milioane lei merg la acordarea pensiei sociale pentru pensionarii cu venituri mici. Pensia minima va fi de 300 lei incepand din 1 aprilie si de 350 lei din 1 octombrie.

O alta masura sociala este compensarea cu 90% din pretul de referinta pentru medicamentele din lista B, pentru  pensionarii cu pensii de pana la 600 lei.

Preluarea de catre stat a contributiilor sociale pentru salariatii in somaj tehnic timp de trei luni ar urma sa coste 100 milioane lei, iar sustinerea cu 50% a formarii profesionale continue pentru angajati si someri are alocat un buget de 13 milioane lei.

Guvernul va prelungi, in 2009, cu trei luni perioada de acordarea ajutorului de somaj, masura urmand sa coste bugetul de stat 180 milioane lei in acest an.

Alte masuri considerate "sociale" constau in propunerea guvernului de inghetare a salariilor demnitarilor in 2009 si acordarea statutului de utilitate publica pentru comitele sectoriale pentru formare profesionala.

Dupa 15 aprilie urmeaza sa fie declansat mecanismul de consultare cu partenerii sociali pe tema cresterilor sociale din 2009, pana la acea data majorarile fiind blocate.

 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1715 ori
Citeste mai multe despreanticriza guvern masuri miliarde pachet