Romanii au consumat 50 de litri de apa minerala de persoana in anul 2006

Vineri, 16 Februarie 2007, ora 08:13
1808 citiri

Consumul apei minerale naturale in Romania a depasit 939 milioane de litri in anul 2006, ceea ce insemna ca, pe cap de locuitor, consumul de apa minerala a fost de 50 de litri, potrivit declaratiilor directorulului general al Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), Iosif Nagy.

'In timp ce pe cap de locuitor, in Romania se consuma 50 de litri, cifra ce estimam ca va creste cu pana la 10 la suta in 2007, in Germania, o persoana a consumat 150-200 de litri in 2006, in timp ce la nivelul Uniunii Europene, consumul de apa este de 100 - 110 litri pe persoana', a declarat pentru Rompres Iosif Nagy.

Potrivit afirmatiilor sale, cifra scazuta a consumului de apa minerala din tara este cauzata de faptul ca in mediul rural consumul este extrem de scazut. 'Foarte multi locuitori din mediul rural au fantani. Cei care traiesc in zonele de unde se exploateaza apa minerala se alimenteaza cu apa de la sursa'.

Printre cei mai importanti jucatori de pe piata minerale se numara societatile Borsec, cu o cota de piata de 22 la suta, European Drinks, cu 17 la suta, Dorna Apemin, cu pana la 10 la suta, Perla Harghitei cu 7-8 la suta. Acestea sunt urmate de Carpatina, Biborteni, Tusnat, Lipomin, potrivit declaratiilor lui Nagy.

Din totalul productiei de apa minerala, productia de apa minerala naturala carbogazoasa s-a cifrat la peste 639 milioane de litri, iar cea de apa minerala naturala plata la aproape 300.000.000 litri.

'Din totalul cifrei de consum de apa plata, 80 la suta se consuma in mediul urban', a declarat directorul general al SNAM.

Productia de apa minerala a crescut in 2006 fata de 2005 cu 6-7 la suta in cazul apei carbogazoase si cu 15 la suta la apa plata. Potrivit lui Josif Nagy, proportiile de crestere se vor mentine constante in 2007.

'In anul urmator, probabil consumul si implicit productia de apa vor fi mai mari, in conditiile in care temperaturile vor fi mai ridicate decat in anii precedenti. Ne asteptam la cresteri de la 6 pana la 10 la suta in 2007, in acest context', a precizat reprezentantul SNAM.

Cresterea productiei de apa minerala poate fi influentata favorabil avand in vedere ca Romania a intrat in Uniunea Europeana, iar taxele vamale au fost eliminate. 'Astfel, fabricile de imbuteliere incep sa tatoneze pietele externe si sa creasca nivelul exportului'.

In 2006, exportul de ape minerale a variat intre doi si trei la suta din totalul de productie.

'Acum se deschid alte posibilitati. Poate intra pe piata romanesca si apa minerala din tarile vecine si chiar din Italia. Romania este o tara apreciata si cunoscuta ca sursa importanta de apa minerala. Deocamdata, nici 50 la suta din resursele existente in Romania nu sunt exploatate', a adaugat Nagy.

Potrivit reprezentantului SNAM, institutia vinde apa minerala imbuteliatorilor cu 70 lei pe 1.000 de litri.

Astfel, valoarea productiei si valorificarii apei minerale se ridica la peste 65 de milioane de lei.

'Venitul SNAM s-a cifrat in 2006 la circa de 80 miliarde lei. Restul veniturilor provin din resurse precum balneatie si dioxid de carbon', a mentionat Josif Nagy.

SNAM administreaza 112 resurse din Romania. Potrivit directorului general al institutiei, 'exista surse neacoperite, pe care institutia a incercat de anul trecut sa le valorifice, dar nu a gasit beneficiari. 'Ca sa intre cineva pe piata sunt necesare investitii mari', sustine Nagy.

'In valorificarea si exploatarea apelor minerale ar trebui sa fie pus accentul pe activitatea de balneatie. Din potentialul resurselor de apa minerala, numai 15-20 la suta se indreapta spre acest domeniu. Este pacat, pentru ca o statiune balneo-climaterica este foarte profitabila. Ea poate functiona pe tot parcursul anului. Aici ar trebui sa vina investitorii, pentru ca este un segment aproape neexploatat', a declarat acesta.

Pana in prezent, SNAM a incheiat contracte de colaborare cu 29 de societati de imbuteliere si detine aproape 90 la suta din toate licentele pe surse de apa minerala carbogazoasa si necarbogazoasa obtinute de la Autoritatea Nationala a Resurselor Minerale (ANRM).

'Noi avem sursele si valorificam apa minerala prin intermediul unitatilor de imbuteliere. Acestea fac un tratament apei, o filtreaza si o prelucreaza. Fiecare proces tehnologic este supravegheat de institutii precum Ministerul Sanatatii, al Mediului si Gospodaririi Apelor si ANRM, careia ii platim, pentru fiecare litru de apa exploatat, o redeventa. Sursele din care noi exploatam apele minerale au debite mult mai mari', a explicat directorul SNAM.

In ceea ce priveste reglementarile legislative din domeniul apelor minerale, directorul general al SNAM a precizat ca Romania este aliniata normelor Uniunii Europene.

'In 2005 a aparut Hotatarea de Guvern 1020, referitoare la exploatarea si comercializarea apelor minerale naturale. Putem sa spunem ca productia de apa s-a aliniat la principalele directive europene. Dar consideram ca este necesara aparitia legii apelor minerale. Ea trebuie sa contina absolut toate reglementarile, de la zacamant, la sursa, la exploatare, la comercializare, la etichetare. De asemenea, din punctul de vedere al fabricilor de imbuteliere, care arata ca niste mici farmacii, putem spune ca Romania sta foarte bine. Dezvoltarea acestui domeniu depinde de cum va creste nivelul de trai si de educatie al populatiei'.

Totodata, Josif Nagy a precizat ca reprezentanta permanenta a Romaniei la Bruxelles a transmis SNAM un document prin care UE solicita o lista a apelor minerale recunoscute oficial in tara. Acestea trebuie sa fie recunoscute in Europa.

'In luna septembrie a anului 2007, reprezentantii Oficiului pentru Siguranta Alimentelor din UE vor efectua o vizita in Romania. Acestia vor controla permisele de imbuteliere, vor vizita laboratoarele. In prezent, apele sunt trecute prin 3 filtre de laboratoare', a mai spus Nagy.

Potrivit declaratiilor acestuia, la una dintre sursele existente de apa minerala au fost descoperite nereguli privind puritatea originii apei, care au survenit din cauza inundatiilor. Productia a fost redusa pentru o luna, iar dupa ce a revenit la normal, sursa si-a reluat activitatea.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)