Principala autoritate de reglementare a piețelor financiare din UE a avertizat că eforturile Bruxelles-ului de a simplifica birocrația riscă să se confrunte cu rezistență din partea organismelor naționale de supraveghere.
Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe (ESMA) face presiuni pentru a obține puteri sporite în vederea armonizării normelor, inclusiv supravegherea celor mai mari burse, case de compensare și sisteme de decontare din UE care operează la nivel transfrontalier.
Totul în contextul în care Busola Competitivității, noul program economic gândit de Ursula von der Leyen, identifică reducerea birocrației, eliminarea barierelor transnaționale și crearea pieței unice de capital drept motoare pentru dezvoltare economică.
ESMA vrea control total
Prin urmare, ESMA încearcă să devină un echivalent european al Securities and Exchange Commission din SUA, cu un rol similar cu cel al omologului său american.
Însă președinta ESMA, Verena Ross, a declarat pentru Financial Times că reducerea sarcinilor de raportare ale firmelor financiare ar fi ”dificilă”, deoarece autoritățile naționale de reglementare rămân atașate propriilor norme și multe sunt reticente în a finanța un sistem armonizat.
”Singurul mod în care putem face acest lucru este dacă autoritățile naționale contribuie la buget pentru a construi acest sistem și a-l face operațional”, a declarat Ross, potrivit sursei citate.
”În multe cazuri, acestea au propriul lor sistem național. Așa că este destul de greu”.
Reducerea birocrației europene, dificilă
Situația evidențiază provocarea cu care se confruntă Ursula von der Leyen, în încercarea sa de a reduce birocrația prin legislația ”omnibus”, pe care cu ardoare o dorește adoptată și care va fi prezentată la sfârșitul acestei luni.
Maria Luís Albuquerque, noul comisar european pentru servicii financiare și uniunea economiilor și investițiilor, s-a declarat, de asemenea, în favoarea simplificării normelor și a consolidării ESMA pentru a fi o SEC europeană.
Inițiativa vine ca urmare a avertismentelor lansate anul trecut de fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, potrivit cărora reglementarea excesivă subminează competitivitatea întreprinderilor din UE.
Dependența de autoritățile naționale
Demersul de simplificare a normelor financiare a căpătat un caracter de urgență în contextul programului amplu de dereglementare al lui Donald Trump în SUA.
Autoritatea de reglementare lucrează la un ”punct unic de acces” pentru a consolida fluxurile naționale de date de la societățile financiare din UE, inclusiv rapoartele de sustenabilitate și prospectele de obligațiuni și acțiuni.
De asemenea, ESMA intenționează să înlocuiască cele trei sisteme de gestionare a datelor privind tranzacțiile de pe piață cu unul singur.
Cu toate acestea, organismul de supraveghere, înființat în 2011 pentru a îmbunătăți armonizarea pieței, se bazează în continuare pe cele 27 de autorități naționale ale blocului pentru o mare parte a supravegherii sale.
...citeste mai departe despre "Busola Competitivității, start ratat! Cum sabotează autoritățile naționale din UE viziunea Ursulei von der Leyen" pe Ziare.com