UE impune standarde stricte pentru IMM-uri

Vineri, 11 Noiembrie 2005, ora 11:25
1145 citiri

Povestea de success ceha: IMM-urile si bancile se asociaza pentru a indeplini cerintele impuse de UE si pentru a putea face fata nevoilor pietei Odata cu expansiunea UE in Centrul si Estul Europei, noile state membre sunt obligate sa acorde mai multa atentie dezvoltarii economice, mediului de afaceri si convergentei la standardele economice comunitare. Acest lucru este valabil mai ales in sectorul IMM.

Inca din 2003 conform rapoartelor redactate de Directia Intreprinderi din cadrul Comisiei Uniunii Europene IMM-urile au motive solide pentru a fi considerate puncte de interes cheie: intreprinderile mici devin fundamentul dezvoltarii economice in cadrul Uniunii Europene si a statelor candidate. In UE sunt inregistrate peste 19 milioane de IMM-uri, reprezentind 99% din totalul companiilor si constituind o sursa permanenta de slujbe (aprox. 74 milioane), inovatie si crestere economica.

In viitor, este de asteptat ca rolul jucat de acestea in evolutia sectorului economic comunitar sa fie unul si mai important. In ceea ce priveste expansiunea Uniunii Europene, aceleasi rapoarte sugereaza ca aceasta este cel mai mare exportator la nivel mondial, detinind o cota de 20%. De asemenea, in interiorul UE, se asteapta o crestere a comertului cu cel putin 9%.

Impactul aderarii la UE asupra IMM-urilor in Europa Centrala si de Est

Walter Schmidt, seful diviziei de Finantare a IMM-urilor in cadrul Erste Bank - institutie financiara ce opereaza in intreaga regiune (Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Croatia, Slovenia si Serbia) A- a are o cunoastere profunda a acestui sector.

A"Banca noastra de retail serveste interesele a mai bine de 12,5 milioane de clienti in regiune si o parte importanta a planului nostru de afaceri este dedicata IMM-urilor. Fiind prezenti pe aceste piete de foarte multa vreme, am remarcat urmatoarele tendinte: deschiderea catre noi piete genereaza presiuni majore asupra IMM-urilor, mai ales in cazul celor care isi desfasoara activitatea in sectoare traditionale precum productia de bunuri, comertul sau turismul. In plus, avand in vedere ca IMM-urile sunt cele care stau la baza oricarei economii, ele sunt cu atit mai expuse fluctuatiilor din mediul de afaceri cauzate de restructurarea economica in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Este important sa se tina seama de nevoile particulare ale IMM-urilor.A"

A"Impactul aderarii la UE asupra IMM-urilor depinde foarte mult de tipul/obiectul de lucru al companiei respective. In general, este de asteptat ca IMM-urile implicate in activitati de export sa trebuiasca sa faca fata unei competitii acerbe pe piata europeana. Cu toate acestea, oportunitati exista atita vreme cit companiile sunt constiente de importanta inovatiei si acomodarii la noile contexte. De exemplu, producatorii va trebui sa transforme prevederile comunitare in solutii tehniceA".

Walter Schmidt continua prin a sublinia importanta finantarii pentru aceste companii:

A"Accesul la oportunitati de finantare ramine una dintre cele mai importane probleme ale IMM-urilor. Ele au acces la fondurile comunitare iar noi am introdus un serviciu de asistenta in acest sens, dar bancile ramin sursa principala de finantre externa. Acesta este si motivul pentru care noi am dedicat eforturi considerabile in vederea dezvoltarii unor astfel de programe. Ceska sporitelna, divizia Erste Bank in Republica Ceha, este un bun exemplu in acest sens.A"

Heinz Knotzer, vice-presedinte la Česka spořitelna, divizia Erste Bank in Republica Ceha, prezinta experienta ceha cu programul A"TOP CompanyA", un program de finantare a IMM-urilor.

A"Stiind ca inovatia si spatiile de productie adecvate influenteaza succesul IMM-urilor pe piata comunitara, noi am introdus un program special numit A"Top companyA", program specializat pe investitii in imobiliare, spatii de lucru si echipament. Pincipalul avantaj al produsului il reprezinta optiunea pentru dobinzi preferentiale (intr-o varianta, rata dobinzii poate ajunge la 50 % din costurile pe proiect, iar intr-o alta la 50 % la conditiile standard).A"

Rezultele programului sunt impresionante. Conform declaratiilor oficialului bancii Ceska Sporitelna, totalul investitiilor realizate de companiile participante in program au depasit 13 mld. CZK (433 mil. Euro), iar banca a aprobat un numar de credite in valoare de 5,3 ml. CZK (177 mil. Euro), acordate celor 313 intreprinderi si intreprinzatorilor individuali care au luat parte la program.

In ceea ce priveste situatia Rominiei, IMM-urile locale trebuie sa faca fata unei multitudini de provocari. Un raport realizat de Autoritatea Nationala Pentru IMM-uri in urma unui sondaj realizat in perioada aprilie-iunie 2005 arata nu numai ca IMM-urile fac investitii financiare si in tehnologii reduse, dar ele se confrunta si cu o serie de probleme in activitatea desfasurata (lipsa de informare prinvind pietele de desfacere potentiale si legislatia comunitara, dificultati in accesul la finantare sau dificultati la export).

Walter Schmidt declara: A"Avind in vedere angajmentul nostru fata de Romania, cunoastem foarte bine problemele cu care se confrunta IMM-urile de aici. Suntem constienti de importanta finantarii bancare, dar si de oportunitatile de finantare existente pe piata care nu sunt inca utilizate. Pe de alta parte, stim ca firmele locale nu fac apel al serviciile de consultanta asa cum ar trebuiA" (aprox. 77.1% nu fac apel al acest tip de servicii conform studiului publlicat de Autoritatea nationala pentru IMM-uri).

A"Consider ca un alt avantaj al Erste Bank ca potential partener al acestor companii il reprezinta originea austriaca. Spun aceasta tinind cont de nevoile IMM-urilor locale care se pling de insuficienta informarii asupra situatiei pe pietele externe. Nu este vorba doar de experienta Erste Bank in regiune, dar si de faptul ca noi suntem in postura de a actiona drept liant pentru Centrul Europei catre companiile vestice (inclusiv pentru Romania) si invers.A"

COMUNICAT DE PRESA Erste Bank

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...