Tarile Europei Centrale si de Est, mai stabile decat in 2008

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 15:00
1544 citiri
Tarile Europei Centrale si de Est, mai stabile decat in 2008
Economistul Fritz Mostböck, sefului grupului de cercetare Erste Group/Sursa: erstegroup.com

Tarile Europei Centrale si de Est (ECE) sunt mai pregatite sa infrunte o criza similara cu cea din 2008. Desi ar putea fi afectate de aparitia unei noi furtuni economice, din mai multe puncte de vedere, tarile din afara zonei euro stau mai bine decat economiile vestice.

Factorii care le confera stabilitate in cazul unei noi crize sunt: criza datoriilor scazuta, deficite bugetare structurale imbunatatite si incetinire economica de magnitudine mica. Aceste concluzii au fost publicate intr-un raport Erste Group.

Datorii mai mici

Cele opt state din ECE sunt mai putin indatorate decat economiile vestice. Niciunul dintre ele nu se afla intr-o situatie atat de grava precum statele de la periferia zonei euro in ceea ce priveste dezechilibrele contului curent, sustenabilitatea datoriei publice sau eventualele expuneri din sistemul bancar.

Deficite bugetare structurale imbunatatite

Deficitele fiscale ale statelor din zona ECE au crescut in timpul crizei, dar s-au mentinut cu mult sub nivelurile din stalele cu probleme in zona euro. Pierderile au fost acoperite prin cresterea veniturilor fiscale sustinuta de ciclul economic. Acest lucru se datoreaza guvernelor care, sub presiunile pietei si FMI, au luat masuri pentru consolidarea fiscala si si-au redus deficitele sub nivelul de dinaintea crizei.

Incetinirea economica, de mica amploare

Scaderea actuala a activitatii are un impact mai putin sever asupra cresterii economice. Economiile functioneaza in prezent aproape sau sub potential, de aceea PIB-ul nu se va reduce atat de dramatic in cazul unui soc extern.

Analistii din cadrul Erste Group subliniaza faptul ca incetinirea economica nu va avea mare amploare avand in vedere ca ratele investitiilor au scazut deja considerabil - de la varful de 30% din PIB inregistrat inaintea crizei la un nivel mai neutru de 20% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tarile Europa Est recesiune, #raport erste group, #criza economica mondiala, #recesiune economica , #stiri Erste Bank