Statul austriac va capitaliza Erste cu aproape 2 mld euro

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 10:58
1509 citiri
Statul austriac va capitaliza Erste cu aproape 2 mld euro

Erste Group a semnat un acord cu statul austriac in vederea capitalizarii bancii prin emiterea de capital participativ si hibrid de 2,7 miliarde euro, Austria urmand sa subscrie pana la 1,89 miliarde euro sub forma de capital participativ, a anuntat, vineri, Erste.

Masurile de capitalizare au fost anuntate initial in octombrie anul trecut si au fost aprobate de actionarii Erste la adunarea generala din 2 decembrie. Ca urmare, Erste va oferi spre subscriere actionarilor actuali capital participativ, in raport cu drepturile de subscriere, dar si investitorii de retail si institutionali vor putea participa.

Potrivit legislatiei bancare din Austria, capitalul participativ intra in aceasi categorie cu cel detinut de actionari. Banca estimeaza ca va derula oferta in ultima jumatate a lunii aprilie. Detinerile actionarilor actuali nu vor fi diluate intrucat emiterea de certificate de participatie este conforma cu drepturile de subscriere.

Republica Austria ar putea sa subscrie maximum 1,89 miliarde euro sub forma de capital participativ, in functie de proportia in care actionarii Erste isi vor utiliza drepturile de subscriere si de plasamentele private. Erste va plati o dobanda de 8% pe an si nu vor exista restrictii in distribuirea dividendelor.

Capitalul participativ nu este convertibil in actiuni ordinare. In cazul in care capitalul nu va fi rascumparat, dobanda va creste cu 5 puncte procentuale in al saselea si al saptelea an, cu 0,75 puncte procentuale in al optulea an si cu un punct procentual pentru fiecare an dupa aceea. Cu toate acestea, dobanda nu poate fi mai mare decat rata dobanzii Euribor la 12 luni plus 10% p.a. Masurile de capitalizare includ, de asemenea, si emiterea de capital hibrid de catre Erste Bank, cu o dobanda de cel putin 8,15% pe an.

Erste Group a raportat pentru anul trecut un profit net dupa plata intereselor minoritare de 859,6 milioane euro, in scadere cu 27% fata de 2007, intrucat castigurile din vanzarea operatiunilor de asigurari au fost directionate catre amortizarea activelor si a fondului comercial la subsidiare. Actiunile Erste Group (EBS) se tranzactioneaza pe trei burse (Viena, Praga si Bucuresti), iar potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de joi la Bursa din Viena, de 7,75 euro/actiune, capitalizarea grupului se ridica la 2,456 miliarde euro. 

#actiuni, #capital, #capitalizare , #stiri Erste Bank