Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Soc in Europa: Serviciile bancare din Romania sunt in topul celor mai bune

Soc in Europa: Serviciile bancare din Romania sunt in topul celor mai bune

Sfarsitul de martie a adus un motiv intemeiat ca mass-media europeana sa vorbeasca in termeni laudativi despre tara noastra. Subiectul: bancile de pe meleagurile dambovitene... Un studiu realizat de Lafferty Group - companie specializata in cercetare si consultanta - releva faptul ca Romania se regaseste intre primele tari ce dispun de servicii bancare de calitate, dupa Portugalia si Germania. Topul cuprinde 55 de banci din 10 state de pe Batranul Continent...

Romanii se pot considera clienti fericiti

Majoritatea bancilor din Portugalia, Germania si Romania au obtinut un punctaj ridicat pentru indicatori ce evalueaza aspectul exterior si interior al unitatilor, personalul, gradul de automatizare si promovarea in cadrul sucursalelor. In partea de jos a clasamentului se situeaza sucursalele bancilor din Italia si Spania, ce au obtinut un punctaj foarte slab.

In acest sens, studiul arata ca o agentie bancara mediocra din Romania a obtinut un punctaj de doua ori mai mare decat una

din Italia. Cercetarea subliniaza ca cele mai de succes banci din Europa au adoptat in sucursale un format al activitatii dedicat retail-ului.

Studiul, ce cuprinde serviciile bancare din Portugalia, Germania, Romania, Polonia, Ungaria, Franta, Cehia, Bulgaria, Spania si Italia, a fost preluat de mai multe agentii de presa si publicatii din Europa.

A fost distrus un mit

A"Rezultatele acestui studiu ar trebui sa dea de gandit atat bancherilor europeni, cat si consumatorilor. Timp de zeci de ani exista mitul ca bancile spaniole au cele mai bune sucursale, iar in Germania le gaseai pe cele mai proaste, insa cercetarea arata exact contrariul. Clientii bancilor din unele tari sunt tratati mult mai bine decat in alteleA", a declarat Michael Lafferty, presedintele Lafferty Group.

Sucursalele bancare din Portugalia sunt probabil printre cele mai bune din Europa - avand un personal dinamic si amabil, tehnologie prietenoasa, simplu de utilizat de catre clienti, o promovare excelenta si sucursale (exterioare si incinte) atragatoare. De altfel, bancile portugheze BPI, Millenium BCP si Totta sunt nominalizate de studiu in topul primelor patru banci. Cercetarea cuprinde 55 de banci din 10 tari. Este pacat ca studiul nu cuprinde si bancile din Austria, pentru a vedea daca castigatorul BCR, Erste Bank, se afla in top. Vazand Millenium BCP pe podium, mai ca ai spune ca regreti ca angajatii de BCR nu au fost nevoiti sa invete portugheza.

Potrivit Lafferty, studiul arata ca exista oportunitati importante pentru bancile din unele tari europene de a-si majora profiturile invatand din cele mai bune activitati de retail practicate de banci din alte parti ale continentului. "Consolidarea retail-banking-ului european este in plina desfasurare si exista perspective reale ca in 10-20 de ani sa apara banci universale (globale) care sa dispuna de vaste resurse si experienta. Bancile regionale nu au alta sansa decat sa reactioneze sau sa ramana pe margineA", a adaugat Lafferty.

Clasamentul bancilor pe tari

Tara Rating

1. Portugalia 8.1

2. Germania 7.6

3. Romania 7.1

4. Polonia 6.7

5. Ungaria 5.4

6. Franta 5.3

7. Cehia 5.2

8. Bulgaria 5

9. Spania 5

10. Italia 3.6

Alte elemente ale studiului

- Sucursalele bancilor din Germania sunt cele mai tehnologizate din Europa.

- Sucursale neingrijite si dezorganizate sunt des intalnite in Spania si Italia. De altfel, aceste elemente au dus la concluzia ca cele doua tari dispun de cele mai proaste sucursale bancare.

- Bancile din Marea Britanie au cel mai prelungit program din Europa, respectiv 48 de ore pe saptamana, urmate de Franta si Polonia (45) si Cehia si Romania (42). Cel mai scurt program il au sucursalele bancilor din Spania si Italia (32,5).

Despre Lafferty Group

Lafferty Group din Marea Britanie este o companie specializata in cercetare si consultanta, cu o experienta vasta si globala in domeniile retail banking si carduri. Societatea a fost fondata in 1981 de Michael Lefferty, un fost corespodent pe domeniul financiar-bancar al Financial Times.

www.bankingnews.ro - publicatie electronica specializata pe informatii financiar-bancare

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1186 ori