Seful Erste, anchetat in Austria

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 11:09
1769 citiri
Seful Erste, anchetat in Austria
Andreas Treichl, seful Erste Group/Sursa:erstegroup.com

Autoritatea pentru piata financiara din Austria il ancheteaza pe Andreas Triechl, seful Erste, grupul care controleaza SI Banca Comerciala Romana, pentru inducerea in eroare a investitorilor.

Organismul a anuntat, marti, ca vor verifica daca grupul Erste a indus in eroare investitorii inainte de a anunta revizuirea de la profit la pierdere a rezultatului financiar din 2011, scrie Reuters.

Erste declara pe 10 octombrie ca in anul 2011 a suferit o pierdere neta de 800 de milioane de euro cauzata, in parte, de deprecierea portofoliului de credite acordat in valuta straina in Ungaria, crizei datoriilor statelor europene (Grecia, Spania), dar si costurilor suplimentare legate de portofoliulul CDS (credite default swaps, o asigurare a bancii impotriva creditelor neperformante).

In interviul pe care l-a dat agentiei Reuters pe 29 sptembrie, Andreas Triechl a spus ca nu vede nici un motiv de a schimba tinta de profit pentru 2011, in care ar lua in considerare o lege ungureasca care permite imprumutatilor sa-si plateasca creditele in valuta straina (adica nu cele in forinti) la rate de dobanda sub cea a pietei.

Doua anchete in derulare

Autoritatea austriaca face doua cercetari: una legata de portofoliul CDS manevrat de grupul Erste si alta care il vizeaza direct pe seful grupui bancar: "Exista si o ancheta legata de interviul pe care Dl. Treichl l-a dat agentiei Reuters, unde a confirmat o prognoza de profit, iar la doua saptamani, situatia era opusa", a spus un purtator de cuvant al organismului austriac care il ancheteaza pe Andreas Treichl.

Reprezentantii Erste au confirmat ca autoritatile le-au cerut informatii pentru ancheta.

Andreas Treichl se afla la conducerea Erste Group din 1997. In 1994, a fost ales membru in boardul grupului austriac, iar in 1996 a fost ales manager la Chase Manhattan Bank Viena. In anul 2010, a avut un venit de 2.795.000 de euro, dintre care 1.050.000 salariu si restul bonusuri si compensatii, potrivit Businessweek.

Erste este unul dintre cele mai mai grupuri financiare din Europa Centrala si de Est, cu peste 50,000 de angajati in opt tari. Austriecii controleaza in Romania grupul BCR, care include Banca Comerciala Romana, BCR Banca pentru Locuinte, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ancheta sef Erste Group, #ancheta Andreas Treichl, #acuzatie Andreas Treichl , #stiri Erste Bank