S&P a acordat Erste Bank ratingul ''A'' pentru creditele pe termen lung

Miercuri, 06 Decembrie 2006, ora 03:20
776 citiri

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat, marti, ca a acordat Erste Bank ratingul "A" pentru creditele pe termen lung, cu perspectiva stabila.In cazul creditelor pe termen scurt, ratingul a fost mentinut la "A-1".

"Ratingurile Erste Bank reflecta pozitia proeminenta detinuta pe piata in Austria si in mai multe state din Europa Centrala si de Est, precum si imbunatatirea continua a profitabilitatii in mare parte din grup", a declarat Bernd Ackermann, analist al agentiei.

Calificativele reflecta si punctul de vedere al S&P conform caruia Erste Bank si bancile de economii din Austria formeaza un singur grup economic.

Factorii pozitivi sunt partial contracarati de nivelul modest al capitalului, rezultat in urma strategiei de achizitii, profitul moderat obtinut pe piata austriaca, extrem de competitiva, precum si de obiectivele ambitioase de dezvoltare, care depind, in mare masura, de continuarea perspectivelor favorabile de dezvoltare in Europa Centrala si de Est.

Perspectiva stabila acordata ratingului demonstreaza convingerea S&P ca Erste Bank va putea sa suporte potentialele riscuri implicate de integrarea Bancii Comerciale Romane (BCR), se arata in comunicatul agentiei.

S&P apreciaza ca, la aproape un an de la anuntul preluarii BCR, nu au aparut riscuri neasteptate si precizeaza ca va continua sa monitorizeze integrarea BCR in Erste Bank precum si rapiditatea si sustenabilitatea imbunatatirii profitabilitatii bancii romanesti.

Nerespectarea tintelor de profit stabilite pentru BCR, care ar putea exercita presiuni asupra altor componente ale grupului, va reprezenta un factor negativ in analiza ratingurilor.

O influenta negativa ar avea, potrivit S&P, si eventuale noi achizitii de amploare, care ar intarzia refacerea capitalului si a resurselor.

"Imbunatatirea capitalizarii, reducerea in continuare a riscurilor economice si bancare in Europa Centrala si sde Est si progresele majore obtinute in integrarea si profitabilitatea BCR vor avea o influenta pozitiva asupra ratingului", a mai spus Ackermann.

Mediafax