Romania va majora TVA in viitorul apropiat

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 17:56
1895 citiri
Romania va majora TVA in viitorul apropiat

Majorarea TVA in Romania si Cehia este asteptata de cei mai multi experti financiari intervievati de institutul german ZEW si Erste Bank, care anticipeaza, totodata, ca cele doua tari vor reusi sa-si reduca deficitul bugetar pana la finele anului 2010.

In privinta posibilitatii majorarii TVA de catre statele din regiune in perioada urmatoare, cate 20% dintre respondenti cred ca Romania si Cehia vor aplica o astfel de masura, fiind cele mai mari ponderi dintre toate tarile, informeaza Mediafax.

Participantii la sondaj au fost intrebati ce masuri de reducere a deficitului bugetar anticipeaza ca vor fi adoptate in viitorul apropiat in Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.

"Cele mai utilizate instrumente (pentru reducerea deficitului bugetar - n.r.) sunt privatizarile activelor detinute de stat, majorarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) si reducerea cheltuielilor publice", se arata intr-un raport realizat de ZEW in colaborare cu grupul financiar austriac Erste.

Expertii atribuie in mod clar o importanta mai scazuta majorarii TVA decat limitarii cheltuielilor, pentru reducerea deficitelor bugetare.

"Reducerea cheltuielilor publice este masura cea mai anticipata de experti, care cred ca aceasta ar putea fi aplicata de toate tarile. Astfel, 53% din raspunsuri au indicat ca statele vor reduce costurile. Expertii anticipeaza ca in special guvernul Ungariei va limita cheltuielile", se precizeaza in raport.

In acelasi timp, 17% dintre expertii chestionati anticipeaza ca Romania va apela in viitorul apropiat la privatizari pentru limitarea deficitului bugetar si doar 14% cred ca guvenul isi va reduce cheltuielile.

"Majoritatea expertilor considera ca Cehia si Romania vor reusi sa-si reduca deficitul bugetar pana la finele anului viitor. Astfel, diminuarea deficitului public este anticipata de 67% din respondenti in cazul Cehiei si de 60% in Romania", se mai spune in raport.

Expertii financiari au fost rugati sa evalueze masurile care ar putea sa reduca deficitele bugetare. Majoritatea participantilor la sondaj considera ca eficacitatea reducerii cheltuielilor publice pentru scaderea deficitului bugetar este foarte ridicata (40%) sau ridicata (37%).

Pe de alta parte, majorarea TVA este evaluata de expertii financiari ca fiind mai putin eficienta.

Jumatate din respondenti apreciaza ca majorarea TVA are un impact neutru, iar 31% dintre acestia cred ca masura are o influenta puternica.

"Cel mai putin eficace instrument in opinia expertilor este privatizarea, doar 28% dintre respondenti indicand ca aceasta masura are o eficienta foarte puternica sau puternica. Pe de alta parte, 44% dintre respondenti considera ca privatizarea are un efect scazut sau foarte scazut. Rezultatul ar putea reflecta capacitatea privatizarii de a genera pe termen scurt intrari de capital, dar de a nu influenta bugetul pe termen lung", se precizeaza in raport.

Institutul german ZEW, Centrul pentru Cercetare Economica Europeana, Mannheim, si grupul Erste Bank AG, realizeaza lunar un sondaj pentru regiunea Europei Centrale si de Est, Austria si zona euro. Sondajul, realizat in randul a 71 de experti pentru piata financiara , in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, a fost publicat in raportul din luna decembrie. 

#cheltuieli, #majorare, #masuri, #reducere, #tva , #stiri Erste Bank