Profitul net al grupului Erste a scazut cu 6% anul trecut

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 09:17
1471 citiri
Profitul net al grupului Erste a scazut cu 6% anul trecut

Profitul net al grupului Erste a scazut cu 6% anul trecut, de la 1,038 miliarde euro la 976,6 milioane euro, in contextul in care valoarea activelor grupului austriac a ramas relativ constanta, la 201,7 miliarde de euro.

Profitul net dupa plata intereselor minoritare, respectiv castigul net atribuibil proprietarilor, s-a imbunatatit cu 5,1% anul trecut, atingand valoarea de 903,4 milioane de euro, in pofida unei cresteri de aproximativ 100% a costurilor de risc, se arata in raportul financiar al grupului, informeaza Mediafax.

Pe de alta parte, Erste a obtinut cel mai mare castig operational din istoria grupului, de 3,77 miliarde de euro, cu 25,8% mai mare fata de rezultatul din 2008, in primul rand datorita majorarii veniturilor nete din dobanzi si din trading, precum si scaderii cheltuielilor de exploatare.

Per total, veniturile operationale au crescut cu 8,3% anul trecut, la 7,58 miliarde euro, indeosebi din majorarea veniturilor din dobanzi, cu 6,3%, la 5,2 miliarde euro, precum si din cea a veniturilor din trading, cu 410,1%, la 585,1 miloane de euro.

In ceea ce priveste venitul din comisioane, s-a inregistrat o scadere cu 10,1%, la 1,77 miliarde euro.

"Reducerea cheltuielilor administrative cu 4,9%, la 3,8 miliarde de euro, a influentat de asemenea considerabil acest rezultat. Aceasta a generat si imbunatatirea raportului cost-venit, care a scazut la 50,2%, de la 57,2% in 2008", potrivit grupului austriac.

Provizioanele de risc s-au majorat anul trecut cu 92%, la 2,05 miliarde de euro.

"Situatia macro-economica deteriorata si cresterea numarului creditelor neperformante generata de aceasta, respectiv deteriorarea bonitatii clientelei, au constituit principala cauza pentru constituirea provizioanelor de risc suplimentare.

Costurile de risc aferente imprumuturilor catre clienti pentru exercitiul financiar 2009 au atins nivelul de 161 de puncte de baza, aproape dublu comparativ cu nivelul de 88 de puncte de baza din 2008", se mai spune in raport.

Totalul activelor a ramas nemodificat anul trecut fata de sfarsitul anului 2008, la valoarea de 201,7 miliarde de euro.

Creantele fata de institutii de credit s-au redus cu 8,4%, la 13,miliarde de euro, in principiu in operatiunile interbancare din strainatate.

Pe de alta parte, creantele fata de clienti s-au majorat cu 2,3%, la 129,1 miliarde euro, cele mai mari cresteri constatandu-se indeosebi pe segmentul retail si in Europa Centrala si de Est.

Soldul provizioanelor de risc a urcat datorita provizioanelor nou constituite pe fondul situatiei economice dificile, de la 3,8 miliarde de euro la cinci miliarde euro.

Raportul dintre creditele neperformante si creantele fata de clienti a crescut de la 4,7% la 6,6% la finele anului trecut, in timp ce rata dintre imprumuturile neperformante si expunerea totala s-a majorat de la 2,9% la 4,1% in aceeasi perioada.

Investitiile in valori mobiliare ale grupului Erste din diverse categorii de imobilizari financiare au ramas la nivelul din anul precedent, avand valoarea de 34,3 miliarde de euro.

Totodata, depozitele clientilor au inregistrat o crestere cu 2,5% anul trecut, la 112 miliarde euro.

Raportul credite/depozite se situa la finele anului trecut la valoarea de 115,3%, aproape constant comparativ cu nivelul inregistrat la 31 decembrie 2008, de 115,4%.

"Partea pozitiva (a crizei - n.r.) este ca cererea de produse simple si transparente - depozite si credite - a crescut ca urmare a incertitudinii determinate de criza", a declarat directorul general al grupului Erste, Andreas Treichl.

Rata solvabilitatii aferenta riscului total s-a imbunatatit de la 9,8% la sfarsitul anului 2008 la 12,7% la finele ultimei luni din 2009, ca efect al emiterii de capital participativ in valoare de 1,76 miliarde de euro si al majorarii de capital in suma de 1,74 miliarde de euro.

Treichl a precizat ca anul trecut a dovedit ca tarile din Europa Centrala si de Est, in pofida deficientelor cadrului institutional, au facut fata crizei mult mai bine decat asteptarile initiale.

"In ciuda crizei economice, regiunea ECE continua sa fie atractiva pentru Erste Group, datorita marjelor stabile, a cererii de credite in usoara crestere si a majorarii volumelor de depozite, in special pe segmentul de retail", a concluzionat Treichl.

Referitor la acest an, Erste noteaza ca tarile din Europa Centrala si de Est au iesit din recesiune si vor cunoaste o crestere moderata in 2010, beneficiind de stabilizarea economiei globale in cea de-a doua jumatate a anului 2009.

"Acest trend va continua sa aiba efecte pozitive asupra calitatii activelor, in timp ce alte imbunatatiri vor fi de natura graduala, influentate de evolutia indicatorilor macroeconomici cheie, precum rata somajului. Astfel, grupul Erste se asteapta in continuare la costuri de risc crescute pentru mare parte a anului 2010", se mai spune in comunicat.

Grupul Erste considera ca orizontul de timp si structura aferente unui nou cadru de reglementare pentru banci vor fi analizate cu atentie, dat fiind ca organele de reglementare iau din ce in ce mai mult in calcul impactul pe care aceste masuri il vor avea pentru economia reala.

In ultimul trimestru din 2009, grupul a avut un profit net de 168,3 milioane de euro, in scadere cu peste 28% fata de perioada iulie - septembrie, rezultat mai bun comparativ cu pierderea de 629 milioane euro raportata pentru ultimele trei luni din 2008.

Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation.

Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.

In luna noiembrie 2009, grupul austriac a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate recent in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH.

Societatea din urma detine in prezent 69,3% din actiunile BCR. O participatie de 30,11% se afla in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#profit, # erste, # actiuni, # provizioane , #stiri Erste Bank