Pe ce investitii mizam anul acesta?

Duminica, 06 Ianuarie 2008, ora 23:28
1014 citiri
Pe ce investitii mizam anul acesta?

Plasamentele in active imobiliare vor asigura cele mai bune randamente, in timp ce dobanzile la depozitele pe termen lung nu vor inregistra o crestere importanta. Terenurile si actiunile societatilor de investitii financiare, posibile vedete ale anului.
Bursa de la Bucuresti si-a temperat ritmul de crestere in 2007. Investitiile imobiliare au inregistrat un veritabil galop de sanatate. Anul acesta, specialistii pariaza in continuare pe plasamentele in locuinte si terenuri. In cazul unei achizitii inspirate, o parcela va genera un randament record de 200%.

Investitia momentului ramane cea in terenurile intravilane din Capitala. Specialistii avertizeaza insa ca acestea sunt si deosebit de riscante. Nu orice parcela isi dubleaza valoarea. Locatia, vecinatatile si dezvoltarea viitoare a zonei sunt elemente esentiale.

Locuintele noi se apreciaza cu 25%

Anul trecut a fost unul al cresterilor fabuloase si generalizate la intreaga piata. Spre exemplu, conform datelor agentiei imobiliare Imoinvest, un teren in Prelungirea Ghencea putea fi achizitionat in 2006 cu 70 de euro pe metrul patrat. In prezent poate fi vandut cu cel putin 200 de euro pe metru. Pentru 2008, specialistii prognozeaza o apreciere medie de 50% pentru terenurile din Capitala si din proximitatea acesteia.

In ceea ce priveste piata rezidentiala a ansamblurilor noi de locuinte, analistii imobiliari de la Colliers si Eurisko estimeaza pentru anul 2008 o crestere a preturilor de pana la 25%. Reprezentantii Esop Consulting apreciaza, conform Mediafax, ca apartamentele s-au scumpit in anul 2007 cu 10-25%, cea mai mare crestere fiind inregistrata de locuintele vechi.

Titlurile SIF, impulsionate de listarea Erste

Pe piata de capital, o crestere importanta ar putea reveni, in acest an, actiunilor societatilor de investitii financiare. Castigurile obtinute din plasamentele pe piata principala bursiera au inceput sa-si tempereze cresterea. In 2007, titlurile celor mai lichide companii au adus un randament de peste 22%, iar actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) - de aproape 25%.

Anul bursier care tocmai a inceput va sta sub semnul volatilitatii, sunt de parere analistii din piata de capital. Daca in cazul celor mai lichide titluri, este de asteptat o performanta similara celei de anul trecut, segmentul societatilor de investitii financiare (SIF) ar putea aduce in urmatoarele 12 luni, castiguri de peste 30%.

"Este posibil sa avem o crestere de 25% pentru indicele BET, la final de an, insa cred ca va fi un an cu volatilitate destul de mare. In ceea ce priveste evolutia indicelui BET-FI, ne putem astepta la o volatilitate si mai mare (pe fondul unei deja anuntate listari a Erste Bank in prima parte a anului), iar pe final de an, un plus de 35% cred ca este sustenabil", considera Paul Brendea, analist in cadrul Prime Transaction. La randul sau, Adrian Ceuca, director general adjunct al Broker Cluj, estimeaza pentru anul bursier 2008 o apreciere medie de 20% pentru titlurile celor mai lichide companii si de 50% pentru actiunile SIF.

Noile listari vor fi cu siguranta, spun analistii, principalul impuls pentru indicii bursieri. "Pentru 2008, asteptam valori ale indicilor care sa depaseasca maximele inregistrate anul trecut. Ne bazam si pe contributia pe care o vor avea noile listari anuntate, cele ale societatilor de stat, din categoria Transgaz, dar si ale firmelor private, care vor aduce intr-adevar un suflu nou pe piata", subliniaza Marian Lupu, director general adjunct al Estinvest Focsani.

Toate acestea vor avea finalitatea asteptata, insa numai in anumite conditii: "Important este sa apara noi oportunitati, economia romaneasca sa reuseasca sa evite anumite blocaje si sa nu mai existe turbulente externe ca in 2007", spune analistul Estinvest.

Cresterea medie a fondurilor de investitii a fost, anul trecut, de 10,09%. Cea mai buna evolutie a revenit fondurilor de actiuni, care au adus randamente cuprinse intre 9,44% si 25,93%. Cei care au mizat pe fondurile diversificate ar fi putut obtine anul trecut castiguri intre 6,62% si 14%, in timp ce fondurile de obligatiuni au adus randamente intre 4,79% si 7,51%.

Dobanzile la depozite nu vor creste spectaculos

In perioada octombrie 2006 - octombrie 2007, ratele dobanzilor atasate depozitelor in lei, cu o scadenta mai mare de sase luni, au scazut cu 0,39 puncte procentuale. Astfel, datele BNR indica o diminuare a dobanzilor, de la 7,27% in 2006, la 6,88% in 2007. In schimb, dobanzile pentru depunerile in euro au evoluat in sens contrar, crescand cu 1,37puncte procentuale.

Dragos Cabat, presedintele Chartered Finacial Analyst (CFA), explica: "Evolutia este cat se poate de normala, daca ne gandim ca economia nationala era in plin proces de dezinflatie. Era de asteptat ca odata cu scaderea ratei inflatiei, dobanzile la depozitele in lei sa scada. Insa, pe masura ce datele de la BNR vor fi disponibile, vom vedea ca dobanzile au inceput sa creasca".

In opinia analistului, perspectivele pentru 2008 anunta o usoara crestere a bonificarii pentru depozitele in moneda nationala, in ton cu evolutia ratei inflatiei.

"In cazul depunerilor in moneda europeana, nu ma astept la o crestere speculoasa. Daca in octombrie dobanda a fost de 4,42%, anul acesta va fluctua in jurul valorii de 4,45%", spune analistul. Cabat considera ca doar in cazul depozitelor pe termen scurt, dinamica ar putea fi una mai importanta. Opinia presedintelui CFA este impartita si de catre Catalin Maciuca, dealer la MKB Romexterra Bank: "In relatia cu persoanele fizice si juridice, dobanzile practicate de banci nu vor cunoaste modificari substantiale in 2008", a concluzionat dealerul.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/pe-ce-investitii-mizam-anul-acesta/336898 target=_blank>Adevarul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.