Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii se indreapta catre regiunile mai slab dezvoltate din Romania

Investitorii se indreapta catre regiunile mai slab dezvoltate din Romania

De curand, investitorii straini au inceput sa se indrepte si spre parte de est a Romaniei, mai saraca, relateaza Reuters. Preturile mici pentru terenuri, salariile mai mici si faptul ca sunt aproape de pietele mai mari ale fostelor republici sovietice sunt principalii factori care atrag mediul de afaceri.

Romania sufera din cauza distribuirii inechitabile a investitiilor, cea mai mare parte dintre acestea indreptandu-se catre Bucuresti. Chiar si in Capitala se poate remarca o mare discrepanta intre sectoarele mai slab dezvoltate si cele prospere, arata observatiile companiei imobiliare Jones Lang La Salle. In afara de aceasta, partea de sud a Romaniei dispune de o infrastructura mai buna si permite un export mai facil catre state membre UE. In anul 2006, Romania a atras investitii straine directe in valoare totala de 9,1 miliarde de euro, dar o mare parte din aceasta suma a provenit din vanzarea celei mai mari banci din tara - Banca Comerciala Romana - austriecei Erste Bank.

"Investitorii privesc spre parte de est a Romaniei, pentru ca isi doresc un export lipsit de greutati pentru Rusia si Ucraina", a spus Florin Vasilache, director al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Anul trecut, doar companii comerciale, precum germana Kaufland, s-au interesat de regiune, impreuna cu cateva companii de constructii. Vasilache spera insa ca regiunea sa atraga investitii si in domeniul productiei industriale, ceea ce sa duca la crearea de noi locuri de munca.Posibilele domenii pentru investitii sunt industria de automobile, energie si constructii. Pentru anul 2007, asteptarile in ceea ce priveste investitiile straine directe in Romania sunt cifrate la 7 miliarde de euro. Scaderea se datoreaza incheierii programului de privatizare al tarii. ARIS spera deja ca businessul va incepe sa edifice si noi green proiecte.

Inca din anul 2007, circa 80% din investitiile straine vor fi destinate proiectelor noi. Se asteapta ca in aceasta privinta Romania sa urmeze modelul polonez de dezvoltare. Dupa admiterea Poloniei in Uniunea Europeana, in anul 2004, se remarca un interes mai mare pentru proiecte noi din partea societatilor internationale, au amintit analistii.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 944 ori