Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Institutiile bancare pot ajuta Romania in atragerea fondurilor europene

Institutiile bancare pot ajuta Romania in atragerea fondurilor europene
Povestile de success din Republica Ceha si Ungaria in atragerea fondurilor europene ar putea fi implementate in RomaniaDesi a ramas foarte putin timp pana la posibila aderare la Uniunea Europeana, capacitatea Romaniei de a absorbi fondurile europene este inca foarte scazuta. Dl. Erich Unterwurzacher, Seful unitatii ISPA (Instrument for Structural Policies for Pre-accession) al Comisiei Europene, a explicat ca intre 2000 si 2005 doar 380 mil. EUR din totalul de 1,8 mld EUR au fost utilizate in proiecte, ceea ce inseamna un procent de 19% din suma totala.
Aceasta situatie plaseaza Romania in partea inferioara a listei in comparatie cu alte tari si arunca un dubiu serios asupra capacitatii sale de a utiliza cele 31.5 mld EUR care au fost recent aprobate de catre Parlamentul European drept ajutor financiar, dupa aderarea la UE de la 1 Ianuarie 2007.

In comparatie cu vecinii sai, Romania se afla semnificativ in urma unor tari precum Cehia, Ungaria sau Slovacia care beneficiaza in mod semnificativ de subsidiile europene:

Fonduri Structurale Fonduri de coeziune
Total 2004 A- 2006 Total 2004 - 2006

Republica Ceha 1,525 mld EUR 936 mil EUR
Ungaria 1,995 mld EUR 1,1 mld EUR
Slovacia 1,041 mld EUR 570 mil EUR

Avand in vedere ca dezvoltarea noilor state membre depinde in mod fundamental de sprijinul UE si al subsidiilor UE, este vital pentru entitati precum intreprinderi private, municipalitati, unitati agricole institutii educationale, asociatii si fundatii sa aiba acces adecvat la aceste fonduri.

Gertrude Hahn, Seful diviziei de European Affairs la Erste Bank in Vienna, responsabila pentru activitatile bancii in acest domeniu afirma:

A"In calitatea noastra de institutie bancara cu filiale in toata Europa Centrala si cu o profunda cunoastere a pietei, noi suntem pe deplin constienti ca intreprinderile private, municipalitatile si unitatile agricole vad o mare oportunitate in fondurile europene. Este adevarat in acelasi timp ca acestea au nevoie de tot sprijinul de care pot dispune pentru a putea accede la aceste fonduri, fie ca este vorba de consultanta, resurse informationale sau finantare.A"

A"Noi insine am vazut in aceasta o oportunitate excelenta si am instituit inca din 2003 servicii speciale de tipul A"Biroului UEA" in cadrul carora oferim o gama larga de servicii::

1.Informatie si sprijin in aplicatiile pentru fondurile comunitare;
2.Informatii despre consecintele calitatii de membru UE in domeniul legislativ si in cel de afaceri;
3.Proiecte de finantare si investitii;
4.Seminarii pentru IMM-uri.A"

Cand vine vorba despre cifre, acestea vorbesc de la sine. Česka spořitelnaAsubsidiara din Republica Ceha a Erste Bank, fosta banca de stat privatizata in 2001, care se afla in acest moment in topul actorilor de pe piata bancara, a inregistrat rezultate impresionante in ceea ce priveste sprijinul acordat clientilor sai in accesarea fondurilor UE.

Status-ul Programului EU business la Česka spořitelna la 31.12.2004

A103 proiecte in valoare totala de 2,24 mld. CZK (EUR 72,5 mil) dintre care:
o52 in negociere, aprox 1,316 mil. CZK (EUR 42,5 mil.)
o51 adjudecate, aprox. 921 mil. CZK (EUR 30 mil.)

O situatie similara se inregistreaza in Ungaria unde cifrele demonstreaza interesul entitatilor de a accesa aceste fonduri in colaborare cu parteneri din domeniul bancar cum ar fi Erste Bank Hungary. Banca a raportat o crestere in volumul creditelor acordate de la 197 mil HUF (793.972 euro) in ianuarie 2004, la 9.786.4 mil HUF (39.442.273 euro) in iulie 2005 si in ceea ce priveste volumul garantiilor bancare de la 119.4 mil HUF (481.219 euro) in ianuarie 2004, la 4,471.2 mil HUF (18.020.344 euro) in iulie 2005.

Gertrude Hahn, comenteaza din nou:

A"Pietele din Republica Ceha si din Ungaria au raspuns foarte bine la aceste produse. De exemplu am inregistrat peste 500 de proiecte in Ungaria in 2004 (ceea ce contabilizeaza aproximativ 20% din cota de piata pentru clientii corporate). Succesul vine ca urmare a faptului ca suntem capabili sa oferim asistenta completa pentru acestia: de la pregatirea proiectului la finantare, punerea in practica, suportul informational si asigurarea relatiilor cu institutiile implicate in managementul fondurilor structurale.A"

In ceea ce priveste Romania, Seful diviziei de European Affairs al Erste Bank isi exprima opinia:

A"Romania este o piata cu dezvoltare accelerata de care Erste Bank este interesata foarte puternic. Potentialul serviciilor in ceea ce priveste asistenta pentru corporatii in vederea atragerii de fonduri europene este urias. Exista bineinteles o distanta apreciabila (ma refer aici si la nivelul foarte redus de absorbtie al fondurilor europene) cand se face o comparatie intre entitatile din Romania cu cele asemanatoare din Europa Centrala, dar noi intentionam sa implicam toate resursele si toata experienta noastra, avand in vedere ca vrem sa fim nu doar banca acestor companii si institutii, ci partenerul lor.A"


Erste Bank, Press and Public Relations Office


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 709 ori