Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

HANDELSBLATT: Criza financiara cuprinde Europa de Est

HANDELSBLATT: Criza financiara cuprinde Europa de Est
HANDELSBLATT (Germania) - Criza financiara globala cuprinde Estul Europei. Diminuarea cererii din Europa de Vest si SUA constituie doar unul din motivele din cauza carora sefii marilor banci din Europa Centrala si de Est se asteapta la un regres al cresterii economice pana la 5,5%, reiese dintr-un sondaj efectuat de cotidianul citat.

Potrivit aprecierilor facute de economisti, evolutia se va repercuta si asupra bilantului din bancile angajate in Europa de Est. "Marile banci active in Europa de Est si-au orientat strategia spre o crestere economica mare. Insa daca piata va incepe sa dea cele mai mici semne de slabiciune, acest lucru poate duce la franarea castigului", avertizeaza Dirk Schiereck, profesor la European Business School (EBS).

Bancile implicate afiseaza o atitudine mai optimista si isi mentin prognozele conservatoare, dar accepta ca perspectivele de crestere din regiune vor fi mai modeste. "Cresterea puternica se va diminua", afirma Herbert Stepic, seful Raiffeisen International din Austria care ocupa, impreuna cu Creditanstalt Austria si Erste Bank pozitii de frunte in Europa de Est. Si seful Creditanstalt, Erich Hampel este mai precaut fata de cum a fost in urma cu cateva saptamani. El a mentionat ca desi perspectivele de crestere raman pozitive in pofida crizei creditelor ipotecare americane, "efectele se fac simtite" si vorbeste despre "costuri de risc" si o eventuala "penurie de credit".

Astfel, el se refera la ceea ce analistii de la Unicredit Italia descriu in felul urmator: in Europa de Est, bancile dau credite care depasesc cu mult posibilitatile. De aceea, ele trebuie sa se refinanteze, ceea ce se face partial prin creditele interbancare. In Polonia, de exemplu, se mentioneaza intr-un studiu Unicredit, aceste credite se vor scumpi in acest an cu 80 de puncte de baza, in general cu 5,5%.

O atitudine rationala manifesta fata de aceasta situatie si responsabilii din tarile vizate. Astfel, Vasili Titov, vicepresedinte al VTB Bank, a doua ca marime din Rusia, precizeaza: "Este posibil sa ne confruntam cu anumite efecte. Probabil ca in Rusia si alte tari din Europa de Est cresterea sa se diminueze."

Acelasi lucru este valabil si pentru pietele de actiuni, unde nu se asteapta in 2008 cresteri ale cursului cum a fost cazul pana acum. "Cresterea globala putin mai lenta va fi insotita in 2008 de o performanta mai slaba", crede Henning Esskuchen, co-director de la Equity-Research-Unit, Erste Bank. Elk manifesta optimism decurgand din faptul ca intreprinderea angajata in Europa de Est a castigat bani suficienti pentru investitii in anii trecuti, in pofida diminuarii cresterii. O evolutie surprinzatoare in situatia actuala nu este de asteptat. Regrese au existat mereu, insa intotdeauna numai in cazul unei singure tari.

In timp ce intreprinderile austriece au o pozitie fruntasa in Europa de Est, institutele germane de credit, apreciaza Stepic, nu mai au sansa de a recupera.

Din perspectiva Deutsche Bank, acest lucru nici nu este foarte de dorit. "Dupa o faza a unei cresteri puternice in Europa de Sud-Est, credem ca a sosit vremea sa fim mai prevazatori", opineaza analistul de la Deutsche Bank, Gaelle Cibelly, care vede motivul in slabiciunea actuala a economiei mondiale in combinatie cu turbulentele pietei.

Aceasta si perspectivele diminuate de crestere ar putea conduce la o situatie dura in Europa de Est. Potrivit aprecierilor, pe termen scurt Romania este tara cu riscul cel mai mare, fiind urmata de Bulgaria. Din acest motiv, cei din Frankfurt au redus vizibil, in parte, cursurile pentru bancile austriece angajate in Europa de Est.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 845 ori