Erste vede Romania in roz: crestere de 4% si cea mai usoara criza din Est

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 10:04
966 citiri

Economia Romaniei ar putea creste in acest an cu 4%, estimeaza Erste Bank. Banca austriaca a inaintat cea mai optimista previziune, in contextul in care, Guvernul Romaniei estimeaza un avans economic de 2,5% iar. De asemenea, pentru anul viitor, banca austriaca preconizeaza o crestere de 5,4% a Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei.

Previziunile pentru Romania sunt cele mai optimiste din toata regiunea Europei Centrale si de Est (ECE). Pentru Bulgaria institutia bancara nu a realizat estimari

Erste ia in calcul si o eventuala reducere a dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR)la urmatoarea sedinta de politica monetara, relateaza Business Standard

O reducere graduala (de un sfert de punct procentual), impreuna cu o scadere a rezervelor minime obligatorii ar creste lichiditatea de pe piata.

“Presiunile inflationiste se mentin destul de ridicate in urma deprecierii leului si a majorarilor preturilor administrate. In acest context, BNR va incerca sa mentina o diferenta de minimum trei puncte procentuale intre dobanda-cheie si inflatia de la finele anului”, a explicat Dumitru Dulgheru, economist la BCR.

Atitudinea optimista a Erste se mentine si fata de alti indicatori

Astfel, rata somajului este estimata la 5% in acest an, cu jumatate de punct procentual mai putin decat previziunile autoritatilor romane. De altfel, dintre toate statele analizate din ECE, tara noastra sta cel mai bine in ceea ce priveste nivelul somajului.

In schimb, pentru deficitul de cont curent si pentru cel bugetar, institutia de la Viena apreciaza ca deficitul de cont curent se va situa la 12% in acest an si la 9,8% in 2010.

In ceea ce priveste deficitul public, acesta este prognozat la 4% din PIB in acest an si la 3,3% pentru anul urmator.

In afara contului curent si a cheltuielilor publice, Romania nu are o situatie prea buna nici la rata inflatiei. Cel putin daca vom compara inflatia din Romania cu prognozele pentru celelalte state din Europa Centrala si de Est.

Astfel, din estimarile Erste, statele cel mai bine plasate la rata inflatiei (decembrie-decembrie) sunt Cehia (2,5%) si Polonia (2,8%).

Prognoza privind evolutia preturilor de consum este de 5,4% in Romania, aproape de 5,9%, media preconizata de Erste pentru statele din ECE.

 

Sursa: Bloombiz.ro

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, #inflatie, #pib , #stiri Erste Bank