Erste: Situatia sistemului bancar romanesc nu este atat de rea precum pare

Marti, 19 Februarie 2008, ora 16:52
2373 citiri
Erste: Situatia sistemului bancar romanesc nu este atat de rea precum pare

Situatia sistemului bancar romanesc este serioasa, dar nu atat de rea precum pare, deoarece structura deficitului pare a fi solida inca, cu investitii straine directe si remiteri care il sprijina, si consumul este pe un trend descendent, conform unui studiu al Erste Group, privind sectorul bancar din Europa de Sud-Est.

Romania a fost in centrul atentiei analistilor Erste Bank datorita deficitului ridicat al contului curent si implicatiilor acestuia asupra sectorului bancar.

De asemenea, conform raportului prezentat la Viena, bancile romanesti BRD GSG si Banca Transilvania, precum si banca sarba AIK Banka sunt cele mai bune alegeri pentru investitii.

In urma concluziilor rezultate din evaluarile companiilor concurente si din analiza regresiei, analistii Erste Bank considera ca BRD GSG (58,32 la suta detinuta de catre Societe Generale) este una dintre cele mai profitabile banci din ECE, cu o rentabilitate a capitalului in 2008 de 25,5 la suta.

Actualmente, actiunea BRD GSG este tranzactionata cu un discount de mai mult de 20 la suta in comparatie cu media companiilor concurente, in termeni de P/E in 2008, ceea ce se dovedeste a fi foarte atractiv.

Urmeaza AIK Banka Serbia (20,32 la suta detinuta de catre ATE Bank, 13,03 la suta IRVA Investicije), ale carei actiuni se tranzactioneaza actualmente cu un discount de 17 la suta (pe baza P/E din 2008) si Banca Transilvania, care din perspectiva lor merita o prima mai substantiala decat actualul nivel de cinci la suta, datorita perspectivelor de dezvoltare puternica (rata anuala de crestere agregata intre 2006-2009 de 22,5 la suta).

Studiul subliniaza ca pietele sud-est europene au demonstrat, in 2006, o gama larga de surse de finantare de calitate, de la o rata credite/depozite de 61 la suta in Albania la 108 la suta in Croatia si 107 la suta in Serbia.

'Am studiat ratele creditelor la depozite pe diferite piete bancare cu scopul de a realiza o clasificare a pietelor care sunt finantate din surse mai sigure fata de acelea care sunt finantate din surse mai variate.

Analizand cresterea creditelor in 2007, suntem impresionati de ratele din Romania (plus 64 la suta an/an) si Bulgaria (plus 67 la suta an/an), care au fost determinate in special de creditele pentru bunuri in Romania (plus 83 la suta an/an) si pentru companii private in Bulgaria (plus 77 la suta an/an)', a declarat Günter Hohberger, analist piete de capital (sectorul bancar) la Erste Bank si co-autor al raportului.

Acesta a adaugat ca 'ritmul de crestere a depozitelor nu a tinut pasul cu cresterea activelor si, in consecinta, rata credite/ depozite a crescut semnificativ in ambele tari. Principalul motiv pentru cererea puternica de credite a fost cresterea cu peste 80 la suta a creditelor in valuta (de la un nivel foarte redus), determinata de costurile mai mici in euro si franci elvetieni'.

In ceea ce priveste ratele de penetrare bancara in regiune, analistii Erste semnaleaza ca in multe tari central si est europene, rata redusa de penetrare a creditelor ofera baza pentru rate de crestere puternica a creditarii in anii care urmeaza. Principalii factori pentru cresterea creditelor in majoritatea tarilor sunt creditele ipotecare si de consum - o consecinta a reducerii ratelor somajului, cresterii PIB-ului pe cap de locuitor si, prin urmare, cresterii pentru bunuri de consum si de locuinte.

'Preconizam ca toate tarile central si est europene isi vor utiliza potentialul de recuperare a decalajului economic, avand drept rezultat rate de crestere peste medie pentru mai mult de zece ani. Este suficient sa ne uitam la rata activelor sectorului bancar la PIB, a creditelor totale catre sectorul nefinanciar la PIB sau depozitele totale atrase de la sectorul nefinanciar la PIB pentru a observa potentialul impresionant', afirma Gernot Jany, analist piete de capital (sectorul bancar) la Erste Bank si coautor al raportului.

Un alt aspect asupra caruia insista analistii Erste Bank este reprezentat de cresterea depozitelor, care ar putea juca un rol crucial in finantarea bancilor sud-est europene.

'In vreme ce depozitele se afla deja la un nivel relativ ridicat in tari ca Republica Ceha si Croatia, pe pietele bancare emergente, o suma semnificativa de bani este pastrata inca 'la saltea'. Ne asteptam ca bancile comerciale sa inlocuiasca pusculitele pe masura ce increderea in piata bancara creste', declara Gernot Jany.

Analistii Erste considera ca, dupa cativa ani de tulburari in anii 90, sectorul bancar din Europa de sud-est s-a stabilizat. Aceasta s-a datorat adoptarii unor serii de masuri incluzand separarea bancilor comerciale de bancile centrale, liberalizarea ratelor dobanzilor, reducerea creditelor neperformante in cadrul portofoliului de credite, restructurarea si privatizarea bancilor de stat si a clientilor corporate solicitanti de credite, precum si deschiderea sistemului bancar catre entitati private si straine intr-o etapa timpurie a procesului de tranzitie.


Bancile cu capital strain detin marea majoritate a activelor bancare din regiune si furnizeaza un etalon de competitivitate pentru bancile ramase cu capital autohton. Procesul de aderare la UE a sporit securitatea politica si juridica in multe tari sud-est europene si a stimulat suplimentar cresterea economica.

Sentimentul actual pe piata privind sectorul bancar este dominat inca de criza creditelor neperformante din SUA si a efectelor sale asupra economiei globale in general si asupra sectorului bancar in special.

Spre deosebire de multi jucatori din SUA si din Europa de vest, bancile sud-est europene nu sunt deloc implicate in niciun fel de investitii pe piata creditelor neperformante sau asociate cu acestea - prin urmare, nu sunt de asteptat anunturi privind eventuale pierderi.

Din perspectiva finantarii, criza a afectat lichiditatea euro. Dobanda Euribor la 3 luni ( de exemplu) a crescut cu 63 puncte de baza, la 4,355 la suta, de la 3,725 la suta la inceputul lui 2007, iar in luna decembrie spread-ul a depasit chiar si 100 de puncte de baza. Prin urmare, finantarea a reprezentat o problema in ultimele luni, in sensul asigurarii cresterii activelor la un pret rezonabil.