Erste: Pietele de asigurari din Europa de Vest deja stagneaza

Vineri, 18 Iulie 2008, ora 16:21
1605 citiri
Erste: Pietele de asigurari din Europa de Vest deja stagneaza

Pietele de asigurari ale Europei de Est inca mai cresc, dar pietele din Europa de Vest deja stagneaza, se arata in cel mai recent raport de cercetare elaborat de catre analistii Erste Bank cu privire la pietele de asigurari din Europa Centrala si de Est.

Companiile de asigurari europene nu sunt grav afectate de criza financiara, dar se inregistreaza in general un declin al profiturilor brute, din cauza pietelor financiare slabe.


Potrivit analistilor Erste, industria europeana a asigurarilor - conform primelor studii disponibile - nu a fost grav afectata de criza financiara. Cota totala a industriei mondiale de asigurari in cadrul costurilor generate de criza financiara ar trebui sa se situeze in jur de 12 la suta, in contextul in care majoritatea costurilor totale apasa asupra bancilor, fondurilor de pensii, hedge fund-urilor si altor investitori.


In plus, acest cost variaza de la o regiune la alta, iar asiguratorii europeni nu ar trebui sa fie afectati grav, exceptie facand zona sectorului bancar, unde bancile europene acopera aproximativ 52 la suta din pierderile totale, in valoare de 387 miliarde dolari.


Principala explicatie a acestei situatii este nevoia asiguratorilor de a-si acoperi pasivele in euro cu investitii in euro. in plus, se poate presupune ca majoritatea companiilor au invatat o lectie in urma crizei financiare din 2001/02, care a condus la o alocare mai conservatoare a activelor, se spune in raport.


Pietele financiare slabe au determinat insa o scadere a rezultatelor financiare pentru primul trimestru al acestui an, ducand la un declin general al profiturilor brute, care au scazut in medie cu 22,3 la suta. Numai trei companii (Hannover Re, Mapfre si Vienna Insurance Group) au reusit sa prezinte rezultate financiare brute in crestere. Totusi, toate cele 14 companii care si-au prezentat in detaliu rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2008 au raportat profituri operationale. Capitalul mediu al actionarilor a scazut si el, cu 8,4 procente. Numai Vienna Insurance Group a raportat o usoara crestere a capitalului social (plus 2,6 la suta).


'In ansamblu, putem spune ca s-a inregistrat intr-adevar un impact negativ, generat de criza pietei subprime si de tulburarile financiare care au urmat. in special pietele financiare slabe au impovarat capitalul industriei in primul trimestru al lui 2008. Totusi, in contrast cu sectorul bancar, impactul negativ asupra industriei asigurarilor, provocat in mod direct de criza subprime, a fost pana in prezent relativ limitat.


Impactul provocat de pietele financiare slabe este semnificativ, insa nu alarmant', a declarat Christoph Schultes, analist al sectorului de asigurari in cadrul Erste Bank si autor al raportului.

Investitorii sunt interesati in egala masura de pretul actiunilor companiilor de asigurari si al titlurilor bancare, dar, cu toate acestea, multi investitori par sa nu fie de acord cu aceasta opinie. Actiunile companiilor de asigurari (indicele DJES Insurance) au pierdut 11 la suta in 2007, plus inca 24,6 procente in primele sase luni ale acestui an.

 

In timp ce majoritatea pietelor din Europa de Vest sunt deja mai mult sau mai putin saturate, Europa de Est inca ofera un urias potential de crestere, bazat in principal pe doua aspecte. in primul rand, economiile tarilor est-europene se dezvolta mult mai rapid decat economiile vest-europene, ceea ce genereaza rate de crestere a PIB-ului semnificativ mai mari.


In al doilea rand, Europa de Est beneficiaza de un nivel tot mai crescut de bunastare, ceea ce determina o crestere puternica a depozitelor de economii - situatie care, la randul sau, face sa creasca cererea pentru produse de asigurari. Rata de densitate a asigurarilor si rata de penetrare a asigurarilor pe piata, in tarile Europei de Est, arata clar imensul potential pe care il au aceste tari de a le ajunge din urma pe celelalte, se mai spune in raport.

'Cele mai multe dintre pietele dezvoltate ale Europei de Vest genereaza venituri din prime de aproximativ sau peste 1.000 de euro pe cap de locuitor, pentru fiecare segment.


Un alt grup de tari care pot fi clasificate ca fiind destul de bine dezvoltate, tarile din Europa Centrala si de Est/Europa de Sud-Est (cum ar fi Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia si Croatia), au o densitate a asigurarilor non-viata (considerabil) peste 100 euro si venituri din asigurari de viata de aproximativ 100 euro pe cap de locuitor.


Ultimul grup de tari (Romania, Bulgaria, Rusia si Ucraina) pot fi descrise ca fiind mai putin dezvoltate, cu venituri din prime de aproximativ 100 euro pe cap de locuitor pe segmentul asigurarilor non-viata, si o densitate a asigurarilor de viata de aproximativ 10 euro. Totusi, aceste piete prezinta la ora actuala cele mai mari rate de crestere, in special pe segmentul asigurarilor de viata', a apreciat Schultes.


Analistii Erste Bank considera ca urmatoarele companii de asigurari reprezinta cele mai bune optiuni de achizitie de actiuni - Vienna Insurance Group (recomandarea 'Cumpara' si un pret-tinta de 66 euro) si Uniqa (noul nostru pret-tinta in acest caz este de 21,3 euro).