Erste: Nu avem nevoie de finantare din partea statului roman

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 19:00
1889 citiri
Erste: Nu avem nevoie de finantare din partea statului roman

Erste Bank nu are nevoie si nu solicita finantare din partea statului roman pentru BCR, o banca bine capitalizata, si isi va sustine clientii care au nevoie de ajutor pentru a depasi eventuale dificultati in contextul actual, a declarat presedintele executiv al Erste, Andreas Treichl.

"Erste Group si BCR isi vor respecta obligatiile si responsabilitatea de a finanta economia romaneasca. Nu avem nevoie si nici nu solicitam injectii de capital sau fonduri din partea statului roman. BCR este o banca solida si bine capitalizata, iar Erste va continua sa-i furnizeze capital si finantare", a mai spus Treichl.

Presedintele executiv al grupului austriac a explicat ca banca este pregatita sa isi ajute clientii care se vor confrunta cu dificultati cauzate de contextul economic actual.

"Suntem constienti ca ne asteapta vremuri dificile si ne-am pregatit pentru asta, dar si de responsabilitatea de a oferi ajutor clientilor care vor avea nevoie, pentru a depasi aceasta perioada. Suntem si vom ramane o banca profitabila si solida in regiune si in Romania", a adaugat Treichl.

Presa austriaca a comentat, dupa turneul ministrului de finante Josef Proell in regiune, ca statele ca Romania sunt prea mandre de performantele lor economice si prea sigure ca acesta criza financiara le va ocoli si de aceea au intampinat cu reticenta si dezinteres planul Vienei pentru protejarea bancilor austriece.

Publicatia Profil s-a intrebat retoric "Este Austria amenintata de faliment?" si a scris ca statele din Europa de Est, printre care si Romania, trag tara in jos, intrucat bancile austriece nu pot sustine singure pierderile filialelor de acolo, iar statul ar fi nevoit sa intervina.

Pe de alta parte, agentia de rating Moody’s a avertizat ca bancile austriece si suedeze cu subsidiare in Europa de Est s-ar putea confrunta cu o coborare a ratingurilor, in contextul in care economiile din zona se deterioreaza.

Grupul BCR a obtinut, in trimestrul al treilea din 2008, un profit net consolidat dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 1,25 miliarde lei (341,5 milioane euro), cu 71,8% peste rezultatul din intervalul similar din 2007, de 725,8 milioane lei (219,6 milioane euro)

#pentru, #banca, #vor, #prea, #Treichl, #solida, #Romania, #regiune, #Erste, #Suntem , #stiri Erste Bank