Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza creditelor va mai dura

Criza creditelor va mai dura

Analistii Erste Bank apreciaza ca va mai trece timp pana cand se va incheia blocajul creditelor generat de criza financiara internationala.

"Pietele de credit au reactionat pozitiv la abordarea coordonata a tarilor europene in vederea sustinerii sistemelor lor financiare, dar cu toate acestea, ne asteptam sa dureze o perioada pana cand se va incheia blocajul creditelor. Prin urmare, miscarea volatila a marjelor CDS-urilor va continua pana la restabilirea increderii, in timp ce comisioanele la credite se vor mentine la niveluri ridicate', apreciaza Alihan Karadagoglu, analist cercetare credite la Erste Group.

Companiile aflate in clasa de grad investitional din CEE dispun in general de o capacitate puternica de generare a fluxului de numerar. Mai mult, finantarea este sprijinita de facilitatile de imprumut obtinute de la banci. Prin urmare, nu ne asteptam ca firmele sa se confrunte cu un risc de lichiditate.

Totusi, incetinirea economica este cu adevarat o amenintare la adresa fluxurilor operationale de numerar, in special in industriile ciclice si in cadrul firmelor aflate in clasa de grad speculativ, despre care se presupune ca vor suferi o deteriorare a calitatii creditelor pana in 2009, arata studiul..

In lunile urmatoare, ne asteptam ca piata primara sa ramana inchisa. In cazul oricarei noi emisiuni de obligatiuni, se poate preconiza o reevaluare a obligatiunilor existente pe piata secundara, in unele cazuri.

Recomandam in principal euro-obligatiunile din sectoarele defensive din zona CEE - telecomunicatiile si utilitatile - care genereaza de regula fluxuri stabile de numerar si au un profil pozitiv de randament la risc mai bun decat competitorii lor din Europa de Vest, arata Alihan Karadagoglu.

Performanta obligatiunilor companiilor din Europa Centrala si de Est (CEE) surclaseaza indicii sectoriali multumita soliditatii ratingurilor de credit, apreciaza analistii Erste Bank.

Pietele interbancare functioneaza bine in regiunea Europei Centrale si de Est, iar bancile din zona CEE au o eficienta mult mai ridicata in mobilizarea fondurilor de la clienti, decat competitorii lor din Europa de Vest.

Performantele obligatiunilor din sectoarele telecomunicatiilor si utilitatilor din CEE depasesc indicii sectoriali, iar investitorii se axeaza pe titluri pe termen scurt pentru a reduce riscul de durata, arata analistii, care avertizeaza ca spreadurile de credit se mentin la niveluri ridicate pana la restabilirea increderii in piata.

Povara dubla cauzata de criza globala de lichiditati si temerile legate de o incetinire dureroasa in zona euro au afectat in mod negativ primele de risc in Europa Centrala si de Est (CEE). Dupa atingerea unui maxim la mijlocul lunii septembrie, spreadurile de credit din zona CEE a inregistrat din nou o crestere puternica in ultimele cateva saptamani si a atins valori maxime nemaiintalnite pana acum, cauzate in principal de problemele de lichiditate ale institutiilor financiare europene (Fortis, Dexia, Hypo Real Estate, bancile islandeze).

Costul asigurarii datoriilor de stat a explodat prin includerea in pret a unui risc tot mai mare de neplata. Piata contractelor instrumentelor derivate pentru transferul riscului de credit (CDS) din Ungaria si Polonia s-a extins la 396 puncte de baza, respectiv 185 puncte de baza, in timp ce contractele credit default swap din Republica Ceha au atins 145 puncte de baza.

Extinderea CDS-urilor titlurilor de stat, precum si stirile cu impact asupra unor institutii financiare din CEE reflecta lipsa de incredere in randul investitorilor. Acestia transmit mesajul mai departe - inasprirea conditiilor de acordare a creditelor poate evolua foarte rapid - si percep prime de risc ridicate.

'In opinia noastra, preocuparile privind inasprirea conditiilor de creditare in CEE sunt complet nefundamentate. Bancile din zona CEE nu au nicio investitie pe piata titlurilor ipotecare (subprime), prin urmare nu au fost nevoite sa constituie provizioane.

Spread-urile dintre ratele dobanzii cheie si ratele pietei monetare indica un nivel mai ridicat de incredere in randul bancilor locale. Mai mult, eficienta bancilor din CEE de a atrage fonduri de la clienti (si de a le directiona sub forma de credite) este mult mai mare decat in Europa de Vest", afirma Alihan Karadagoglu, analist cercetare credite la Erste Group, intr-un studiu.

In momente de turbulente financiare, investitorii cauta siguranta. Trezoreriile si institutiile emitente de stat (GRI) sunt in special cautate. In plus, investitorii cauta corporatii din sectoarele defensive plecand de la premisa ca acestea genereaza fluxuri stabile de numerar. 'Daca ne uitam la performanta unor obligatiuni denominate in euro din sectoarele defensive, cum ar fi telecomunicatii si utilitati din CEE (inclusiv Austria), observam ca toate au depasit indicii sectoriali incepand cu mijlocul lunii septembrie.

In special, titlurile de stat cu maturitate pe termen scurt au avut un randament pozitiv. Acest aspect poate fi explicat de conditiile actuale ale pietei, in care investitorii se axeaza pe titluri pe termen scurt pentru a reduce riscul de durata', a subliniat Karadagoglu.

De asemenea, pe piata primara, emitentii prefera maturitatile pe termen scurt, ca modalitate de a evita povara unor costuri (in medie) ridicate de refinantare pe termen lung. Noile emisiuni trebuie sa aiba preturi atractive. Astfel, din cauza marjelor ridicate ale noilor euro-obligatiuni, in unele cazuri se poate preconiza o reevaluare a obligatiunilor existente pe piata secundara. Vor exista volume ridicate de obligatiuni deja emise ale corporatiilor si institutiilor financiare din CEE, care vor ajunge la maturitate abia in 2009.

Titlurile de valoare existente cu maturitate la sfarsitul lui 2008 sunt evaluate, in cazul corporatiilor, la aproximativ 1.283 milioane euro (ne referim la o mare parte din compania poloneza de telecomunicatii TPSA) si al institutiilor financiare, la 2.136 milioane euro. Estimam ca pietele de credit vor ramane 'inchise' in urmatoarele luni.

'Avand in vedere aceste conditii (spread-uri de credit mai ridicate), preconizam o refinantare in 2008 a datoriilor restante in principal din fluxuri de numerar si imprumuturi bancare, chiar daca bancile din CEE devin si ele mai selective la acordarea creditelor, percepand astfel prime de risc mai mari', considera Karadagoglu.

Calitatea creditelor corporatiilor din CEE ramane in continuare relativ sanatoasa, cu doar cateva impacturi asupra rating-ului. Deteriorarea ratei de declasare/surclasare se datoreaza in principal impacturilor negative asupra rating-ului pentru corporatiile aflate in clasa de grad speculativ. In ultimele trei trimestre, in zona CEE, au existat sapte declasari la patru emitenti (trei emitenti au fost declasati de doua ori) si doua surclasari in universul de acoperire din CEE al Moody's, inclusiv corporatiile rusesti si bulgare.

Erste Group este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrala si de Est. Cei peste 54.000 de angajati ai sai deservesc peste 16 milioane clienti, in aproape 3.000 sucursale din opt tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). La data de 31 iunie 2008, totalul activelor detinute de Erste Bank Group era de 214,2 miliarde euro, profitul net de 636,6 milioane euro, iar rentabilitate capitalului angajat de 14,7 la suta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1975 ori