Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cea mai mare cadere a bursei din ultimele 10 luni

Cea mai mare cadere a bursei din ultimele 10 luni
BVB a avut, ieri, cea mai neagra zi dupa 5 martie 2007, toti cei trei indici avand pierderi de circa 5%, pe fondul retragerii masive a investitorilor straini si romani. Si indicii principalelor burse din lume au inchis sedinta de ieri pe minus. Pe termen scurt, Romaniaprezinta cel mai mare risc financiar din Europa de Est, apreciaza cotidianul german Handelsblatt, citat de Rador. Sistemul bancar si piata bursiera din aceste state vor resimti cel mai mult criza financiara. BVB si Rasdaq au pierdut ieri peste un mld. euro.

Capitalizarea bursiera a suferit o pierdere de 10,64 miliarde euro fata de iulie 2007 (momentul inceperii crizei subprime din SUA). Indicele BET-C a inregistrat cea mai mare pierdere din ultimele zece luni, de 4,77%. Titlurile SIF au fost insa cele mai afectate de corectii, pierzand 5,2%. Brokerii romani sunt de parere ca o revenire a bursei depinde foarte mult de pietele externe. "Perspectivele sunt ingrijoratoare si, cel putin pe termen scurt, nu se intrevede o stabilizare a preturilor. Ne pregatim pentru volatilitatea mare a preturilor care ameninta acest an", spune Cornel Fumea, director executiv la casa de brokeraj BRD Securities.

Scaderile mari de pe bursa sunt in continuare in stransa legatura cu situatia pietelor externe, care au inregistrat deprecieri semnificative. Problemele esentiale pe plan intern, cat si extern si factorii macroeconomici sunt principalele cauze ale scaderii, potrivit specialistilor. "Fondurile mari au inceput sa se retraga de pe burse. Este criza de incredere, mai ales in piata americana. Scaderea indicilor si volumele de tranzactionare indica iesirea fondurilor. Investitorii prefera acum active mai putin volatile", a declarat Adrian Manaila, presedintele companiei de brokeraj Eldainvest. Cel mai tranzactionat emitent a fost SIF Oltenia, pe fondul unor schimburi de 2,97 mil. euro. Actiunile companiei s-au tranzactionat la valoarea de 3,59 lei pe unitate, in scadere cu 5,03%. Valoarea totala a tranzactiilor realizate cu titlurile celor cinci societati de investitii financiare s-a ridicat la cifra de 8,26 milioane de euro, dupa ce piata principala a raportat o lichiditate de 18,48 milioane de euro.

Sectorul bancar a inregistrat tranzactii in valoare de 3,5 milioane de euro, dupa ce BRD a realizat schimburi in valoare de 1,83 milioane de euro. Titlurile companiei s-au tranzactionat la 21,7 lei, dupa o depreciere de 5,24%, iar cele ale Bancii Transilvania au scazut cu 4,22%, pana la 0,795 lei.

Cu toate ca indicii au inregistrat scaderi de peste 16% fata de finalul anului 2007, brokerii cred ca bursa isi va reveni spre a doua parte a anului. "Scaderile nu mai pot continua in ritmul asta. Sunt foarte multi factori de care trebuie sa tinem cont, dar cred ca bursa are toate sansele sa isi revina. Suntem abia la jumatatea lunii ianuarie", a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

In sectorul petrolier, cotatia Petrom a pierdut 4,7%, la 0,446 lei pe unitate, pe fondul unui rulaj de 0,59 milioane de euro, iar actiunile companiei de profil, Rompetrol Rafinare, s-au depreciat cu 6,09%.

"In momentul de fata se vinde Romania. Vand si strainii, vand si romanii ceea a adus scaderi drastice ale indicilor. Piata este mai mica si mai vulnerabila atat la cresteri cat si la scaderi", a declarat Mihai Piscan, broker la EFG Eurobank Securities.

' Bursa romaneasca are, inca, o adancime redusa, iar actiunile Erste vor da posibilitatea investitorilor sa faca plasamente in actiuni care vor avea o lichiditate mare Manfred Wimmer Directorul executiv al Erste Bank

<a href=http://www.standard.ro/articol_25943/cea_mai_mare_cadere_a_bursei_din_ultimele_10_luni.html/ target=_blank>Business Standard</a>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 895 ori