Capitalizarea Bursei ar putea urca la 50 miliarde lei in 2009

Joi, 31 Mai 2007, ora 15:51
847 citiri

In 2009 capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti ar putea atinge 50 miliarde lei iar media zilnica a tranzactiilor ar putea ajunge la 38 milioane euro, intr-un scenariu care include cresterea free-float-ului unor companii listate si listari noi de companii, arata joi un raport al Erste Bank si BCR.

In conditiile in care atat numarul emitentilor cat si numarul de actiuni tranzactionate pentru fiecare dintre companiile listate (free-float) raman cele actuale se apreciaza o crestere a valorii tranzactiilor cu 35% in acest an, si cu 20% pentru urmatorii doi ani, precizeaza raportul de tara elaborat de diviziile de analiza de la Erste Bank si de la Banca Comerciala Romana (BCR).

"Aceasta evolutie ar fi rezultatul cresterii generale a preturilor actiunilor dar si al interesului investitorilor", precizeaza raportul Erste.

In plus, arata analiza Erste&BCR, parametrii evolutiei viitoare a pietei de capital romanesti vor fi puternic influentati de alti factori, cum ar fi succesul reformei sistemului de pensii, expansiunea fondurilor mutuale si iesirea fondurilor de investitii din actionariatul companiilor prin listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB)", arata raportul.

In ceea ce Erste numeste un scenariu optimistm in care ar creste free-float-ul cu 8% pentru Petrom (in semestrul al doilea 2008) si cu cel putin 2% pentru Transelectrica si ar fi listate Fondul Proprietatea, Transgaz si alte companii private, valoarea medie a tranzactiilor zilnice ar creste cu 46% in 2008 si cu 62% in anul 2009.

In anul 2006, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au fost listate doua companii Transelectrica si Alumil Rom Industry. Potrivit raportului Erste, incepand cu anul 2008, multe dintre companiile de pensii ar putea fi interesate de listarea la BVB. Se astepata, de asemenea listarea Fondului Proprietatea. in plus, pana in anul 2009, este posibila listarea unor companii precum Mobexpert, Romcolor 2000, Altex si Domo, RTC si GC&CG. inca de anul trecut, au fost anuntata listarea companiei Aro Palace, de catre SIF 3 Transilvania si a Casei de Bucovina, unde actionar majoritar este SIF 4 Muntenia.

In prezent, capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti este de 79,5 miliarde lei (24,3 miliarde euro), iar la cele trei categorii ale Bursei sunt listate 98 de companii.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)