Bancile austriece asigura peste 30% din finantarea externa a Romaniei

Luni, 21 Aprilie 2008, ora 16:34
1250 citiri
Bancile austriece asigura peste 30% din finantarea externa a Romaniei

Romania se bazeaza puternic pe finantare externa, iar peste 30% din aceasta este asigurata de banci din Austria, tara cu cea mai mare expunere din toate tarile occidentale pe finantari acordate in Europa de Est, arata un raport al Fondului Monetar International (FMI) .De altfel, mare parte din tarile din Europa Centrala si de Est au expuneri mari, in ceea cve priveste finantarea externa, pe o singura tara de origine a fondurilor. Singurele tari dependente de finantare externa si care isi asigura finantarea externa din surse diversificate sunt Cehia si Polonia, potrivit raportului FMI.


"O asemenea concentrare a finantarii face din Europa emergenta vulnerabila la dificultati sau la o criza a creditarii in tarile avansate. Sistemele bancare care sunt puternic dependente de imprumuturi externe pentru a sustine cresterea portofoliului de credite s-ar putea confrunta cu o reducere brusca a fondurilor sau cu o crestere rapida a costurilor daca ar avea loc o reevaluare semnificativa a expunerii bancii-mama la tara respectiva", se estimeaza in raport.


Cele mai expuse pe o singura sursa de finantare sunt Tarile Baltice, care isi acopera fondurile externe in proportie de 85% din Suedia.


Totusi, tara care asigura in cea mai mare masura finantarea externa a tarilor din regiune este Austria, ce acopera peste 40% din necesarul de fonduri externe din Bosnia si Hertegovina, Croatia, Serbia si Slovacia si peste 30% din cel al Romaniei. Italia furnizeaza peste 30% din finantarea externa in Bulgaria, Croatia si Bosnia si Hertegovina.


Datele FMI indica o expunere a bancilor austriece echivalenta cu aproape un sfert din activele bancare din Austria, cea mai mare din Europa Occidentala. Urmatoarea tara ca expunere in finantarea externa a regiunii este Suedia (10% din activele bancare), urmata de Italia si Belgia (peste 5%), restul tarilor occidentale cu banci active in regiune avand expuneri mult mai mici.


In acelasi timp, bancile austriece au o pondere de peste o cincime (circa 22%) din stocul finantarilor externe ale tarilor din Europa Centrala si de Est, fiind urmate de institutiile de credit din Germania si Italia (peste 15% din total).


"Concentrarea expunerii bancare contribuie la vulnerabilitatile asociate cu dependenta de finantare externa, in special cand implica finantarea bancilor", se mentioneaza in raport.


Toate marile banci austriece au prezenta puternica in Europa Centrala si de Est. Astfel, Erste Bank are afaceri puternice in Romania (unde detine liderul pietei bancare dupa active, Banca Comerciala Romana - BCR), Cehia (Ceska Sporitelna), Slovacia, Ungaria, Serbia si Croatia, in timp ce Bank Austria Creditanstalt coordoneaza afacerile grupului Unicredit in centrul si estul Europei.


Raiffeisen, al treilea grup financiar din Austria, are una din cele mai extinse prezente bancare din estul Europei, iar Volksbank, al patrulea creditor austriac, are de asemenea subsidiare in mai multe tari estice.


Pe partea de finantari publice pe termen lung activeaza in regiune si Dexia Kommunalkredit (Dexia-Kom), un joint-venture cu sediul la Viena intre grupul franco belgian Dexia si Kommunalkredit, liderul din domeniul finantarii sectorului public in Austria.


Datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung a crescut in primele doua luni ale acestui an cu 1,9% fata de finalul anului trecut pana la 38,9 miliarde euro, cea mai mare parte a acesteia fiind reprezentata de datoria negarantata public a sectorului privat.


Anul trecut, Romania si-a acoperit din investitii straine directe doar 41,9% din deficitul balantei de plati, care a insumat 16,9 miliarde euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...