Austria saluta ''noul spatiu economic danubian'' de dupa aderarea Romaniei si Bulgariei

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 10:40
911 citiri

Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie, va forma "un nou spatiu economic danubian" de care Austria va beneficia din plin, a declarat, duminica, ministrul austriac al economiei, Martin Bartenstein, relateaza AFP.

"In afara de cele doua noi membre, Austria si Germania vor avea de profitat din plin de aceasta piata ce va merge de la Padurea Neagra la Marea Neagra", a spus el. Extinderea are din acest punct de vedere "o mare importanta" pentru Austria, deja prim investitor strain in cele doua viitoare membre UE, a subliniat ministrul.

Austria detine aproape o treime din investitiile straine efectuate in Romania in ultimii ani, mai ales prin cumpararea BCR de catre Erste Bank pentru 3,75 miliarde de euro in 2005 si cea a Petrom de catre OMV pentru suma de 1,5 miliarde de euro, in 2004.

In Bulgaria, Austria si-a asigurat locul de cel mai important investitor prin cumpararea companiei Mobiltel de catre Telekom Austria pentru 1,6 miliarde de euro si achizitionarea a doua companii de electricitate de catre EVN.

Exporturile austriece au crescut in 2005 cu 16,4 la suta catre Romania, fiind de 1,4 miliarde de euro, si cu 15,9 la suta pentru Bulgaria, suma fiind de 451 milioane de euro.

Situata in inima Europei Centrale, Austria a profitat cel mai mult de deschiderea spre est, cu castiguri de 25 miliarde de euro in zece ani, adica echivalentul a 10 la suta din PIB-ul sau pentru 2005, potrivit bancii BA-CA. Guvernul austriac a anuntat totusi ca va instaura un regim tranzitoriu de limitare a accesului pe piata sa de munca pentru romani si bulgari, asa cum a facut si in cazul ceor zece state care au aderat in 2004.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)