Anuntul majorarii de capital creste cotatia Erste Bank cu 5%

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 11:40
2102 citiri
Anuntul majorarii de capital creste cotatia Erste Bank cu 5%

Actiunile Erste Bank (EBS) se scumpeau cu peste 5% in debutul sedintei de vineri a Bursei de la Bucuresti, in contextul in care banca austriaca a anuntat ca va lansa in 2 noiembrie o majorare de capital de pana la 1,65 miliarde euro, pentru imbunatatirea structurii capitalului, relateaza NewsIn.

Astfel, o actiune Erste se tranzactiona la un pret de 124 lei la, la 15 minute dupa deschiderea sedintei, iar valoarea tranzactiilor era de 647.400 lei.

Aprecierea actiunilor Erste vine in contextul in care grupul austriac si-a publicat joi seara rezultatele financiare si a anuntat ca va opera o majorare de capital de pana la 1,65 miliarde euro, la care pot subscrie si investitorii din Romania, in vederea cresterii indicilor sai de capital si a imbunatatirii structurii capitalului.

"Majorarea de capital se va face sub forma unei oferte publice organizate in Austria, Republica Ceha si Romania si adresata investitorilor institutionali si investitorilor de retail, precum si sub forma unui plasament privat international catre investitori institutionali din anumite alte jurisdictii", se spune in comunicatul Erste.

Erste a precizat, totodata, ca unul din actionarii importanti ai sai, Criteria CaixaCorp SA, cu o participatie de 5,1%, a anuntat deja ca intentioneaza sa-si exercite toate drepturile de subscriere pentru noile actiuni si vrea sa achizitioneze si sa exercite toate drepturile de subscriere ale Erste Stiftungs (Fundatia Erste).

Totodata, fundatia Erste, principalul actionar al Erste Group Bank, cu 31% din capital, isi va micsora participatia la 26%, daca isi cedeaza actionarului minoritar Criteria CaixaCorp drepturile de subscriere la majorarea de capital anuntata de banca austriaca, potrivit calculelor Bloomberg si Reuters.

De asemenea, operatiunea ar majora participatia Criteria CaixaCorp la circa 10% din capitalul Erste Group Pentru primele noua luni, Erste a raportat un profit net de 720,1 milioane euro, nivel la jumatate fata de cel din aceeasi perioada din 2009, de 1,463 miliarde euro.

Fara a lua in calcul veniturile din vanzarea afacerilor de asigurari in 2008, profitul net din primele noua luni ale anului trecut a fost de doar 861,7 milioane euro, baza de comparatie la care scaderea castigului ar fi de 16,4%.

Actiunile Erste Group (EBS) se tranzactioneaza pe trei burse (Viena, Praga si Bucuresti), iar potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de joi la Bursa din Viena, de 27,50 euro/actiune, valoarea de piata a grupului se ridica la 8,7 miliarde euro. 

#majorare, # capital, # cotatia, # erste, # bank , #stiri Erste Bank